Вандали дупчат дърветата в Кюстендил, след което наливат в тях нафта. За това сигнализираха общественици от областния град, които са подготвили и сигнал до Общината.

Последно обект на посегателство стана емблематичната върба, която се намира в непосредствена близост до римските терми.

"Поредният и особено драстичен е случаят с варварски пробитите дупки в короната на прекрасната върба край римските терми. Подобни действия се видяха и на други места в страната – през дупките се налива нафта, за да се убие дървото и да се наложи неговото отсичане. Ако там е могло да се пробият десетки дупки в тялото на едно дърво - което не става за пет минути, и никой нищо да не е видял, кой ще види, ако някой някого убие там за пет секунди?! Сигурно има начини този драстичен случай да бъде разследван, да има някаква реакция от Общината. Иначе излиза, че ни е безразлично. Или че сме безпомощни. А и двете неща са страшни!", посочва в писмото до общинската администрация кюстендилката Виолета Атанасова.

Наскоро вековните секвои в местността "Ючбунар" също станаха обект на вандалска проява. При проверка от РИОСВ и ДЛС Осогово беше установено, че непосредствено до гората от млади секвои има организирано нерегламентирано огнище. На две от вековните секвои бяха направени дупки, от които имаше изтичане на смола, която в последствие е палена и по корите има следи от обгаряне. От страна на стопанството бяха взети своевременни мерки за ограничаване на тази вандалска проява, пише "Монитор".

Трите гигантски секвои в местността "Ючбунар", село Богослов, са обявени за природна забележителност през 1989 година с цел опазване на вековни дървета. Забранени са всякакви дейности, които могат да доведат до тяхното повреждане или унищожаване, а именно - кастрене, чупене на клони и нараняване на стъблата.

Секвоите бяха номинирани за Европейско дърво на годината за 2018г. и бяха класирани на 8 място с 11 625 гласа.