Няколко хиляди българи пяха с пълно гърло химна по време на тържествената церемония на  Шипка днес. Въпреки лошото време, пронизващия ветър и мъглата, цели семейства се изкачиха пеша до историческия връх. От сутринта прииждащите автомобили бяха отбивани километри преди площада към паметниката, но никой не протестираше, че трябва да изкачи 900-те стъпала до мястото на опъпченския подвиг.

Навсякъде се вееха трикольори, а много от хората се бяха наметнали с огромни знамена. Доброволци от клуб "Традиция" в Казанлък, облечени в униформи на опълченци и  с извадени шашки впечатлиха най-много малчуганите. На върха се вевеше и реплика на прочутото Самарско знаме. Множеството застина, когато над върха се изви космическият глас на  Валя Балканска, заедно с  оркестър „100 каба гайди”. Трио "Калина" също се появи в автентично носии, за да се включи в празника. 

Председателят на парламента Цвета прие строя на почетния караул и поднесе цветя на Паметника на свободата на връх Шипка. Депутати, кметове, областни управители и дипломати бяха сред почетните гости на тържеството. Този път президентът Румен Радев не дойде на върха, а участва в церемонията в столицата.

„На този връх, на тази дата, година след година се събираме, за да почетем онези българи, които вярвали, че идеалът за свободна България е по-висш от живота и на които дължим днешния ден”, каза в словото си Караянчева.

Тя посочи, че след месец ще отбележим 140 години от подписването на Търновската конституция и припомни, че и тогава в обществото е имало различни, често коренно противоположни мнения, но строителите на съвременна България са успели да надскочат личните си пристрастия и интереси, за да оставят в историята един от най-прогресивните за времето си основни закони. Много от тях също са били поборници за Освобождението на България и са носели Шипка в сърцата си, отбеляза председателят на Народното събрание.

"Като поклон към мъчениците на българската свобода, в първата ни конституция те са оставили вдъхновяващите думи: „Всекой роб от какъвто пол, вера и народност да бъде, свободен става, щом стъпи на българска територия“ и от този завет не бива да отстъпваме никога, заяви още Караянчева.И призова никога да незабравяме саможертвата на десетките хиляди, доведени тук от далечни краища, за да воюват за свободата на един чужд народ и да оставят костите си в чужда земя.

„Винаги ще пазим в сърцата си огъня на вечна благодарност към русите, а също и към румънци, сърби, поляци, черногорци, финландци, украинци, латвийци, естонци, грузинци, арменци, взели участие в тази война”, посочи Цвета Караянчева.

Златното момиче Ренета Камберова и победителят в последния сезон на "Фермата" Деян Каменов - Дидо от Д2, също посрещнаха националния празник на България на връх Шипка.

"За първи път съм тук на 3 март и наистина чувството е много специално. Чухме, че има хора, които са дошли специално от Германия и Канада, за да може да са тук и да бъдат част от този наистина велик празник за България. Респект към всички, които са дали живота си за това да бъдем свободни днес", каза пред Би Ти Ви Ренета Камберова.

Дидо пък сподели, че тази година за пръв път се качва на историческия връх. "Това, което си мислех, докато се катерехме нагоре, беше, че хората са го правили със седмици, с месеци и са дали живота си за това ние сега да можем да се ползваме от свободата. Мисля, че в днешно време трябва да се мисли повече за духовното и по-малко за материалното", каза рокаджията.

Актьорите от "Хъшове" също избраха да посрещнат националния ни празник на връх Шипка.

"Вече 15 години играем постановката на сцена. Повече от 90 000 души са гледали представлението през годините. Хората обичат да ни гледат, защото намират нещо, което трудно виждат в живота си и им липсва днес. Хъшовете носят чувство за жертвоготовност - нещо, което българинът е забравил", каза актьорът Валери Йорданов.

Великотърновският митрополит Григорий отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите герои за свободата на България.  Продавачите на трикольори и патриотични сувенири пък гордо отбелязаха, че са направили по-голям оборот от колегите с кебапчетата.