"Това за мен не е спешен център - това е морга! Когато и да дойдем тук, няма доктор". Това заяви пред bTV Мария, една от лелите на 11-годишния Йордан, който вчера издъхна във филиала на Спешна помощ  в столичния квартал Ботунец след като се задави с пионка от играта "Не се сърди човече". Роднини на починалото момче и тази сутрин се събраха пред бившата поликлиника, за да търсят сметка за фаталния край с детето. Заради напрежението и днес ще има засилено полицейско присъствие, като служителите на реда охраняват както спешните медици, така и лекарите от 16-то ДКЦ, което се намира в същата сграда.

Близките твърдят, че малкият Йордан е издъхнал след 45-минутно чакане на линейка, а в Спешна помощ не имало кой да му помогне, защото нямало лекар.

Според ромите вътре не е имало нито кислородни бутилки, нито друго животоспасяващо оборудване. А единственото медицинско лице била сестра, на която това бил първи работен ден. Близките твърдят, че първата дошла линейка е била без кислород и се наложило да идва втори екип от София.

Бабата на Йордан - Василка, пък твърди, че е имало и други случаи, в които деца в тежко състояние не са получавали нужната грижа. Един от недоволните даже обяви, че в квартала е имало и други смъртни случаи. Затова настояха или този филиал на Спешна помощ да бъде закрит, за да знаят, че няма такъв, или да бъдат взети мерки за адекватна грижа за пациентите.

Семейството се закани да си търси правата в съда.

Говорителят на "Спешна помощ" Катя Сунгарска обаче още вчера уточни, че 6 минути след първия сигнал за Йордан жена, представила се за негова леля, е отказала медицинския екип с мотива, че семейството ще кара детето до медицинско заведение. И двете лели на момчето са категорични, че не са отказвали линейката, но Сунгарска посочи, че има записи на разговорите.

Тя подчерта, че във филиала на Спешна помощ в Ботунец има кислородни бутилки и сестрата веднага е включила такава за детето. Лекари обаче нямало, защото единият транспортирал друго дете в столична болица, а другият бил в болничен.

"Ние там нямаме отговорност да посрещаме болни. Ние нямаме стационар. Спешната помощ е медицина на колела и е твърде вероятно във филиалите ни да не намерите лекар. За нас остава загадка защо влизат в нашия филиал, а не в съседния вход на ДКЦ-то, където са лекарите", отбеляза Сунгарска, която отново подчерта, че когато момченцето е било докарано, е било посиняло и е храчело кръв, което означава, че трахеята му е била разкъсана.

По думите й състоянието му е било изключително тежко и когато станало ясно, че все пак има нужда от медицински екип, той е тръгнал към Йордан със 140 км/ч, но вече е било късно. Тя изрази съболезнования към семейството.

Още вчера здравният министър Кирил Ананиев разпореди спешна проверка по случая.