Да се изправиш очи в очи с мечка в гората. Това не е сюжет от филм, а, оказва се, съвсем реално и дори нормално, нещо, което се случи и на служител на Канал 3. Знаем ли как да реагираме в подобна екстремна ситуация? 

Прекрасно време, хубав планински маршрут в Стара планина и добри приятели. Така за Ангелина Гьошева изглежда неделният ден, когато около 18 часа спокойствието внезапно напуска компанията. На връщане от хижа Мазалат към село Скобелево в Стара планина, компанията чува ръмжене на мечка. Изплашват се, но не спират да вървят. Километър по-надолу животното решава и да им се покаже.

„В близкото дере я видяхме как се е затичала към нас“, връща се към онези инфарктни мигове Ангелина и допълва: „Започнахме да тичаме. Мечката изскочи, ръмжейки, на два крака, на няколко метра от нас. Да, много се уплашихме, не знам дали това беше адекватната реакция от наша страна, но ни се размина.“

Ако преживяното от Ангелина ви звучи невероятно, трябва да знаете, че то може да се случи на всеки турист в българските планини. Защото освен място за разходки, планината е преди всичко дом на диви животни. Срещата с мечка, обаче, далеч не означава, че ще се случи нещо с фатален край, пише Blitz.bg

Въпреки внушителния си външен вид, по принцип мечките не са агресивни и не нападат. Хранят се предимно с плодове и зеленчуци, а срещата с хора за тях е или проява на любопитство, или предупреждение, ако се чувстват по някакъв начин застрашени.

„През деня могат да се срещнат точно в сегашния сезон или късна есен, тъй като преди месец са се събудили от зимен сън и тъй като във високите части на планините все още има сняг, слизат по-надолу за да наваксат това, което са загубили през зимата – около 30% от теглото си…..въпреки всичко не бърза да атакува, целта й е да ви прогони”, пояснява Васил Мадолев, ръководител на екип в „Парк за танцуващи мечки”, град Белица. 

Ако това ни се случи, най-важното е да запазим самообладание. А след това…

„Това, което прави мечката, а трябва да правят и хората, е да почнат да отстъпват бавно назад. Навежда се главата, гледа се леко настрани и се отстъпва бавно назад. В никакъв случай не се тича. Ако имате връхна дреха или раница и ги хвърлите, това работи“, съветва Васил Мадолев.

„Ако се попадне на мечка, която иска да нападне да убие, това личи. И тогава вече трябва да легнете на кълбо и да стоите неподвижно. Правите се на умрял. Трябва да покажете смирение. Ще ви поразбута малко, но ще ви остави намира. Най-сигурното е спрея за мечки. Вече го има навсякъде, той работи със сигурност.”

От „4 лапи“ успокояват, че мечката е може би единственото диво животно с най-малко нападения над хора. За жертви пък дори не можело да се говори. В България Васил си спомня за 1 или 2 такива случая, обстоятелствата около които и до днес не са съвсем ясни. За това се радвайте на природата и не слушайте поговорката „Който го е страх от мечки, да не ходи в гората”!