Честването на 3 март събра на площада пред паметника на Царя Освободител президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов, които напоследък постоянно разменят критични реплики. Двамата застанаха рамо до рамо на тържествената заря-проверка на площад "Народно събрание" по повод националния празник. След края на церемонията дори си подадоха ръка, а след това приятелски разговаряха няколко минути.

На тържеството присъстваха също патриарх Неофит, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, кметът на София Йорданка Фандъкова, шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, депутати, посланици, военни аташета и много гости.

"Мнозина внушаваха, че глобализацията ще изтрие границите, че глобализираният човек ще надрасне условностите на миналото: историята, паметта, езика и националната си култура. Днес политиката взема реванш над тази заблуда. Затова и дни като днешния са повод за почит, но и повод за единение около историческата истина, около идеала на възрожденците, в който българите не се делят по вяра и произход, нито по сан и богатство, а заедно се борят за високи цели.  За свобода и справедливост, които никога не се дават даром, а всяко поколение трябва само да отстои", заяви в словото си президентът Радев.

"Свободата идва на щиковете на армията на царя-Освободител Александър Втори. През годините и най-вече в ново време споменът за Руско-турската освободителна война бе изопачаван според политическата конюнктура на момента. Но вестниците и хрониките от онази епоха са съхранили спомена за тази народна война, за възторга в Москва и Санкт Петербург при обявяването на манифеста. Споменът за петимата синове на императора, воювали в действащата армия, и този за безименните руски селяни, замръзнали в преспите на Шипка или положили кости край Плевен и Шейново. За нашата свобода падат и много румънци, финландци, украинци и доблестни войни от всички народности в руската императорска армия, чиито подвиг днес почитаме.

Достойният български народ завинаги ще пази паметта за онези, които отдадоха живота си за нашата свобода. Защото тъй повеляват християнското човеколюбие и собственото наше достойнство", каза още Румен Радев.

Площад "Народно събрание" се изпълни със столичани, които дойдоха да видят ритуала с армейските почести и зарята. Преди това патриархът отслужи панихида и благодарствен молебен по случай 141 години от Освобождението на България.