Съветът по сигурността към Министерския съвет обяви, че задържаният за терора в Нова Зеландия Брентън Тарант не е контактувал с българи, по време на посещението си у нас в край на 2018-та.

"Направен бе изводът, че осъществената терористична атака е индивидуален акт. Не са налице данни за контакти с български граждани на задържания, който е бил в България в края на миналата година. По случая се работи съвместно със съюзнически и партньорски служби в други страни и с международни организации. МВР и службите за сигурност на страната извършват действия за проверка, разширяване и конкретизиране на постъпилите данни", посочиха от правителствената пресслужба.

Вчера и вътрешният министър Младен Маринов, който е на посещение в САЩ, обяви, че целта на Тарънт у нас е била единствено туризъм.

МВР шефът: Терористът от Нова Зеландия не познава българи!Брентън Тарант е обикалял страната ни само като турист, твърди Младен Маринов

Към момента е ясно, че килърът, убил 50 души в два джамии в Крайстчърч, е бил в България в периода 9-15 ноември миналата година.

Брентън Тарант е пристигнал с полет от Дубай, като камерите на Летище "София" са заснели лицето му.

На 10 ноември е наел автомобил, като с него посещава София, Дряново, Плевен, Велико Търново, Пловдив, Бачково, Казанлък, Асеновград, Перник. Посетил е главно исторически обекти.

На 15 ноември 2018 г. заминава за Букурещ. На Балканите Тарант е обикалял още и в Сърбия, и Черна гора.

Убиецът от Нова Зеландия е бил в България! Камери са засекли лицето муНа 10 ноември Брентън Тарант е наел автомобил, като посещава няколко български града, сред които София и Пловдив