Африканската чума по прасетата, която постоянно превзема нови територии, удари фермерските пазари в столицата, търсени заради по-качествените и натурални стоки. 

На тях вече няма да могат да се предлагат храни от животински произход. Кашкавал, кайма, месо, сирене и т.н. ще може да се купуват само от магазини.

Тона предвижда заповед на Камен Николов, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в София, като част от спешните нови мерки срещу чумата.

Вирусът на заразата се предава лесно чрез опаковки, оборудване, дрехи и други. Той може да бъде пренесен и в месо, суджуци, сухи мезета, маринована сланина и т.н., напомнят експертите.

Забраната за продажба на храни от животински произход извън магазините засега важи за територията на Столичната община, но от агенцията по храните обясниха, че същите мерки ще бъдат предприети и в други части на страната.

В документа се посочва още, че се забраняват търговията, придвижването и транспортирането на домашни свине. Изключение има само за свиневъдни стопанства и ферми, предназначени за незабавно клане или за доотглеждане.