Имат ли апаратите за самотаксуване в "синя" и "зелена" зона за паркиране в центъра на София фискална връзка с НАП? Това попита председателят на БСП-София Калоян Паргов.

Въпросът му е свързан с измененията, налагани от Наредба Н-18, която налага промени на около 170 000 фискални устройства в страната.

Измененията, приети през септември 2018 г., предизвикаха бурни реакции сред представителите на бизнеса, които заплашиха да излязат на протест.

Според тях всяка издадена касова бележка ще бъде изпращана почти в реално време към сървърите на НАП. По данни на приходната агенция този процес досега е отнемал близо месец.

Друга новост е задължителното отпечатване на QR-кодът върху всеки касов бон. За да стане това обаче е нужно подновяване на софтуера.

"Промените в Наредба Н-18 засяга пряко общинското дружество "Център за градска мобилност" ЕАД", коментира Паргов.

Той настоява директор на Дирекция "Паркиране и гаражи" в Центъра за градска мобилност Румяна Милова да информира обществеността и Комисията по туризъм и транспорт за процеса на сменяне на софтуера, както и дали има финансова връзка с НАП.

По неговите думи експертите са притеснени, че промените в Наредбата ще затруднят най-много фирмите за градски транспорт.