Нов скандал избухна с преподавателя от Софийския университет Костадин Кисьов, който поведе кампания кучетата да се разхождат в парковете само на каишка. 

Негови студенти се оплакаха, че са били принудени да се включат в организирана от него акция по същия повод. В нея младежи тичат с тениски със задраскан силует на куче.

“Mиналата седмица отидохме при него в Биологическия факултет. Tой каза, че ще ни напише оценки и ще ни подпише студентските книжки, ако в събота отидем да тичаме в парка зад руското посолство“ , разказа пред TrafficNews.bg второкурснчката от СУ Мелани Николова. Според нея Кисьов не е обяснил на студентите каква е каузата на събитието.

"Даде ни тениските. Първоначално я облякох под суичъра, но след това той каза, че тениските трябва да са отгоре за да се виждат”, твърди Мелани. На кроса имало и много малки деца и техни родители, които също са били с такива тениски. На тях освен "Не на кучетата в парка", има и надписи като "българоубийци", "джендъри", "безродници" и "родоотстъпници".

„Преподавателят не е говорил пред нас за агресия към кучетата, но човекът който беше организатор на събитието – баща му, го правеше през цялото време. Даже на няколко пъти бащата изпадаше в истерии и започваше да крещи как трябвало да се опазва парка", обясни още студентката Мелани.

Бащата на преподавателя -Димитър Кисьов се прочу през април миналата година, когато собственици на кучета се оплакаха, че ги е заплашвал с пистолет и ги е гонел от Борисовата градина. Кисьов старши е треньор и шеф на комисията по планинско бягане в родната федерация по лека атлетика.


Според самия преподавател Костадин Кисьов няма нищо вярно в твърденията, че е изнудвал студентите си да подкрепят кампанията срещу скитащите без надзор кучета.
“Те сами пожелаха да облекат тези тениски. Който твърди обратното, значи лъже. На всеки един поотделно съм му казал, че това не е задължително. Казах им само, че който иска той да вземе такава тениска и да бяга с нея“ – заяви пред TrafficNews.bg преподавателят.

"Спортистите не сме срещу кучетата и този знак не значи, че ги гоним, а значи, че трябва да се спазва законът и всички указания, които не поставят нашите сигурност, бъдеще и живот в опасност", обясни пък бащата Димитър Кисьов пред Bulgaria ON AIR.

Агресивната кампания и участието на деца в нея обаче предизвикаха гневни реакции в социалните мрежи, където собственици на кучета заплашват с протест срещу действията на баща и син Кисьов, както и техните съмишленици.

"Нямам нищо против инициативата, но начинът, по който тя се случва, е скандален. Едно от децата, участвали в този маратон, ми каза, че е било заставено да носи такава тениска. Това объркване с тези думи "джендъри", "българоубийци" е много несериозно. Трябва да се подходи по съвсем различен начин", коментира ветеринарният лекар Мила Бобадова.

Според нея трябва да се намери компромисен вариант и да се обособи част от парка, в която спортистите да тренират и друга, където хората да могат да разхождат кучетата си.

Кучета в парка само на каишка!, призова преподавател и възмути софиянци СНИМКИСвободно скитащите кучета са заплаха за спортуващите, твърди Костадин Кисьов от Софийския университет