Валя, която е родена във Варна, е само на 2 години и 1 месец, а в медицинския й картон прелива от страшни диагнози. Според последното компетентно мнение на лекарите, на момиченцето трябва да се направи нова операция. Иначе тя, както я определя майка й Диана Димитрова, е упорито, усмихнато, слънчево дете...

Историята на детето, макар толкова мъничко, е свързана само с лекари и диагнози. Валя се появява на този свят седмица преди определения термин. Бременността на майка й е нормална, но зорко следена, заради изгубено дете преди това. Тя се подлага на всякакви изследвания, дори и на такива, които не са задължителни: 7 фетални морфологии, биохимичен скрининг, назначена амниоцентеза, пренатален ДНК анализ, цитогенетичен анализ.

Само на 2 месеца след раждането си, Валя вече е с диагноза – разширени странични вентрикули, установена при ехографски преглед. Причината, за да се стигне до изследване, е гърчоподобни пристъпи след повръщане, проследявани до 4 месечна възраст. Следва фатална пауза от 4 месеца, пояснява пред Dnes.bg майката на момиченцето.

На 8-месечна възраст момиченцето е диагностицирано с екстремна вътрешна хидроцефалия, на 9-месечна - претърпява мозъчна операция в София за поставяне на вентрикулоперитонеален шънт. Следват няколко месеца на устремно наваксване с някои моторни умения – самостоятелен стабилен седеж, лазене, пълзене, опора на крачетата. Единични срички. Първи крачки, хваната първоначално за ръце, а по-късно и само за една ръка… И отново следва дълъг период на застой.

В момента Валя се бори да проходи, което продължава почти една година. През това време страшните диагнози, превърнали се вече в присъди за семейството, валят една след друга – рядко генетично заболяване (микроделеционен синдром), атаксична детска церебрална парализа. "Детето ви няма да проходи", е реплика, която се натрапва и още повече травмира.

Малката Валя, обаче, макар и плаха, нестабилна и залитаща, опровергава някои специалисти, твърди майка й. Момиченцето вече е успяло да направи първите си самостоятелни крачки, въпреки че това се случва много бавно и мъчително.

През това време на упорита борба и проправяне на път в живота си, Валя е редовно проследявана във връзка със състоянието на хидроцефалията след поставянето на шънта.

Още след първата контрола, шест месеца след операцията, някои специалисти изказват съмнения, че клапата не работи ефективно поради липса на съществена динамика в размера на страничните вентрикули.

"Същото мнение се чува и 9 месеца след операцията, както и на контролния преглед след една година. Но поради липса на остро изявени клинични симптоми на неработеща клапа и неглижиране състоянието на детето до този момент не се препоръчва корекция", казва майката на Валя.

Разнопосочните мнения на специалистите в България карат семейството да се свърже с някои от най-добрите болници в Европа. След няколко консултации с водещи специалисти в чужбина е изказано мнение за съществуващ проблем с клапата на детето.

Следват нови образни изследвания и консултация в болница в Турция, където лекарите препоръчват спешна операция за ревизия на клапата. Семейството получава първоначална оферта за оперативно лечение на стойност 16 750 щ.д., но сумата е непосилна за родителите в спешен порядък. Операцията е насрочена за 15 март 2018 г.

Данни за банковата сметка:
ЦКБ АД
Титуляр: Валентина Благовестова Аргирова
IBAN: BG40 CECB 9790 40H4 6461 00
BIC: CECBBGSF
PayPal: valya_0985@abv.bg

Facebook страницата на кампанията за набиране на средства:
https://www.facebook.com/HopeForValya/