Днес е големият християнски празник Успение на Пресвета Богородица. Oще от рано сутринта троянската Света обител се изпълни с вярващи, за да се помолят за здраве и благоденствие на семействата си, и да се поклонят пред чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица, съобщава БНТ.

По традиция на храмовия празник на светата обител "Успение Богородично" бе и патриарх Неофит. Той присъства молитвено в храма и по време на светата литургия, която беше оглавена от пловдивския митрополит Николай.

Патриарх Неофит: Тези, които обичат манастирския живот, нека да престъпят свещените двери на Светата обител и да почувстват небесното благословение на Божията майка. Всички миряни е добре да заделят от скромните си средства за възстановяване на тази Света обител, което е успешно и твърде радостно.

В троянската обител дойде и министър-председателят Бойко Борисов, заедно с министрите Николай Нанков и Владислав Горанов. Той се помоли пред чудотворната икона, поклони се пред гроба на покойния патриарх Максим и се срещна с патриарх Неофит. Разгледа и ремонтираното с отпуснати от правителството средства Антимово крило.

Снимки: БНТ