Президентът на ПЕС и бивш соцлидер Сергей Станишев пристигна на пленума на БСП, за да хока съпартийците, че са се извъртели от позицията да се приеме Истанбулската конвенция. Въпросът за насилието над жените не търпи отлагане, обяви се той за приемането на спорния документ, който разбуни политиците и кабинета, и ги раздели, предава Канал3. Станишев заедно с евродепутатите от ПЕС работят по нея отдавна и са я приели в ЕП. Затова сега Станишев бил изненадан от обратната спешна реакция.

"Малко бях учуден от тази спешна реакция, непосредствено след празниците, толкова категорична. Само до преди един месец позицията на Съвета на ПЕС чрез гласуване по резолюцията, където има изричен текст "подкрепяме Истанбулската конвенция", е подкрепена от БСП", заяви Станишев на влизане на закрития за медиите пленум на партията. Третият пол влезе вдневния ред и на социалистите. Днес на национален съвет БП ще обсъжда Истанбулската конвенция, която в последните дни буни държавата и политическия елит. 

Най-вероятно социалистите ще поискат обсъждането й в парламента да бъде отложено, според източници от централата. Бившият външен министър Кристиян Вигенин преди дни каза, в конвенцията има текстове, които могат да бъдат тълкувани по различни начини. Това я правело недомислена. "Смятам, че все още не е късно тази конвенция да не бъде внасяна в парламента, а да бъде оставена да отлежи", призова Вигенин.

Той предложи да се направи така, че нашето законодателство да изключва насилието. Конвенцията не решавала нито един въпрос. "Въпросът за насилието е много важен в България. Аз считам, че има проблеми с превода от английски на тази конвенция", поясни Вигенин. Той обвини Патриотите за избухване на скандала за "третия пол".