Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрецитира първите четири стиха от стихотворението на Иван Вазов "Отечество любезно" и продължи речта си на български на официалната церемония по случай старта на европредседателството на България в Народния театър „Иван Вазов“. Също така той изрази увереност, че председателството ни ще бъде резултатно като Христо Стоичков на световното в САЩ през 1994 г.

Туск отбеляза като положителен факт, че един от приоритетите на Българското председателство е свързан с бъдещето на Западните Балкани. Кой друг, ако не вие - потомците на Спартак, наследниците на най-старата държава в Европа, вие, които никога не сте загубили бойно знаме в битка -, кой друг би бил на висотата на тази важна и изключително трудна задача да се обнови европейската перспектива за целия регион? Вие винаги сте били решителни и смели, което потвърдихте и през последните години, заяви Туск, цитиран от news.bg.

Аз вярвам, че вашето председателство ще бъде толкова резултатно, колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков на Световното. С министър-председател, който би могъл да сплаши не е един тракийски воин - ще се справите, заяви още Туск.

Министър-председателят Бойко Борисов благодари на колегата си за речта на български език и изтъкна: "В моя живот такава реч не съм слушал - не ми е било толкова приятно и по никакъв начин не искам да се отдалечаваме от нея". "Да ни е успешно председателството. Да направим нещо за Европа и за България със скромните си възможности, които имаме. Още веднъж добре дошли на всички.