С две кирки, забити в личния автомобил "Рено" на настоящия ректор на варненския Технически университет проф. Венцислав Вълчев, започна кампанията за нов шеф на вуза. Изборът е насрочен за 24 юни , а освен Вълчев кандидати за поста са доцентите Антон Георгиев и Божидар Деков. 

 Снимка на колата се появи тази сутрин във Фейсбук профила на съпругата на Велчев Светлана Лесидренска. "Това е нашата кола, написа тя. Явно, че кандидат – ректорската кампания е в разгара си. Вече сме на етап – дойдоха тези с кирките и лопатите".

 

Публикацията на Светлана Лесидренска

Велчев бе избран да ръководи Техническия университет в града на 23 март т. г. в частични избори, след отстраняването на досегашния ректор на висшето учебно заведение проф. Росен Василев заради обвинения в плагиатство.

Предупреждението чрез забити в колата сечива често се практикува при изясняване на отношенията между престъпните групировки.

Според коментиращи в социалната мрежа, скъпарската кола е била забелязана на паркинга на магазин за гуми, в близост до бившото Пикадили-Младост, като стоял изоставен в това състояние повече от седмица. 

По-рано варненски адвокат намери колата си със забитата кирка и обясни, че е бил рекетиран от негов клиент, който му искал 10 000 евро.

При друг случай пострада лек автомобил „Фолксваген Голф V“, паркиран на ул. „Вяра", който осъмна с две забити кирки - в предния капак и предното стъкло. Автомобилът бил на 27-годишен мъж от Варна, като имаше предположения, че е замесен в разпространението на дрога.

Две кирки отнесе и БМВ Х5 пред хотел „Малина“ на доктор с практика в „Златни пясъци“. Подозренията тогава бяха за ожесточена битка за пациенти, като се предполагаше, че акцията е била поръчана от  конкуренцията.

Наказанието за такова престъпление с употребата на кирки и лопати е до 5 години лишаване от свобода, твърдят магистрати.