2940 разрешения за използване на специални разузнавателни средства  (СРС) е дал специализираният наказателен съд в София през 2018 г. Това е със 794 повече спрямо предходната година, а отказите са 471.  Общо за страната са разрешени 4500 подслушвания и следене.  Това стана ясно от отчета на Мариета Райкова-Пашова, председател на Специализирания съд.  

 „От 2012 г. се води статистика на исканията, отказите и разрешенията за СРС-та. Тенденцията за тези 7 години е за тяхното намаляване. През 2012 година, при появата на Специализирания съд, се искат 12 хил. СРС-та. В момента за цялата страна са около 4500. Всяка година те намаляват“, обясни Мариета Райкова-Пашова.
Тя добави,че макар като цяло  използването на СРС да намалява, исканията в специализирания съд се увеличават заради промените в закона, с които се разшири кръгът дела, които се гледат от спецсъда. Там бяха прехвърлени разследванията за корупция по високите етажи на властта.

98,92 % от делата в специализирания съд (7792) са приключени, не са свършени само 2,02 %, каза съдия Мариета Неделчева, която от 12 юни м.г. до 15 февруари бе и.д. шеф на спецсъда, а сега  зам.-председател.

На един съдия средно се падат по 34 дела на месец, което е с 2-3 повече от предходната година.

"Европейските институции са доволни от нашата работа. Специализираните институции натрупват все по-съществен опит и работят по-добре", каза Райкова.

Само за последните 4 месеца са произнесени присъди по 21 големи дела за организирана престъпност и корупция, от тях само 3 или 4 били оправдателни.

Приключените дела за корупция по високите етажи през 2018 г. са 6 - три са приключили с осъдителни присъди срещу зам.-министри и служители на агенции и 3 - с оправдателни. 

Запазва се тенденцията от миналите години най-много дела да се водят срещу банди за разпространение на дрога. През миналата година обаче са се увеличили делата за данъчни престъпления и за трафика на бежанци, каза другият заместник на Райчева - Пламен Панайотов.

В спецсъда работят 21 съдии, разпределени в 20 състава. Те обаче разполагат само с 4 зали. През есента на 2018 г. Висшият съдебен съвет взе решение да им предостави  част от сграда, която се ползваше от Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) . Съдиите се надяват, че скоро ще разполагат с още зали.

Сериозният проблем със сградата на съда, за който се говореше много през последната година също е бил разрешен. Магистратите ще могат да използват всички помещения в сградата и ще бъдат създадени нови съдебни зали. За момента специализираният съд разполага само с 4 такива, което предизвиква голямо забавяне на заседанията. Спецсъдcj е заявил, че има нужда от още 10 съдии, но до момента е получил само 4 новопостъпили магистрати.