Специализираната прокуратура ще се заеме с разлепените плакати с лика на Хитлер в центъра на Бургас. Те се появиха близо до Съдебната палата в морския град точно на 20 април, когато е рожденият ден на фюрера.

Случаят стигна до спецобвинителите след като Окръжната прокуратура отмени постановление на районната от 4 юни, 2019 г., с което бе отказано да бъде образувано досъдебно производство срещу тримата мъже на възраст от 17 до 44 г.,  уличени че са разлепили плакатите. Тяхното деяние бе квалифицирано като дребно хулиганство.  

Това предизвика гневна реакция на Центъра за еврейско-българско сътрудничество "Алеф", което излезе с открито писмо по случая. 

"През годините  в Бургас има черна серия от подобни инциденти, като изрисуването на нацистки символи върху еврейската Синагога и нейното последващо подпалване. На много места в града и публични зони могат да бъдат забелязани изрисувани нацистки символи, като до момента извършителите са неизвестни и не са били подведени под съдебна отговорност.

На фона на всичко това сегашния  отказ установените лица, разпространяващи нацистка символика и пропаганда да бъдат обвинени от прокуратурата превръща българската съдебна система в скрит съучастник  на наонацистката пропаганда", заявиха от "Алеф". 

Последва становището на Окръжна прокуратура, която прецени, че  "залепването на плакатите, срещу сградата на Съдебната палата -  мястото, където се правораздава, са засегнати сериозно нормите на нравствеността и представлява брутално неуважение към обществения ред и порядки".

Затова Окръжна прокуратура обяви, че счита за неправилни изводите на районната  прокуратура за липса на данни за извършено престъпление.

"Предвид обстоятелството, че на публично място са поставени отличителни знаци и символи на фашистка идеология, следва да бъде преценено дали тези действия не съставляват проповядване на фашистка идеология, т.е. дали са налице данни за извършено престъпление. Такава преценка следва да се извърши от компетентната Специализирана прокуратура", обясниха от пресцентъра на Апелативната прокуратура в Бургас.

В Бургас възмутени: Нацисти лепят плакати на Хитлер, прокурори ги пожалиха!Как може нацистка пропаганда са се приравнява на псувня и счупен прозорец, питат от ЦЕБС "Алеф"