31-годишният пациент, който стана повод за конфликт между Спешна помощ и психиатричната болница "Св. Иван Рилски" в Курило, е бил с доказана шизофрения. Затова той е бил насочен към психиатрията в понеделник вечерта. Това обясни пред TrafficNews.bg говорителят на ЦСМП в София Катя Сунгарска.

За разправията стана ясно от гневно послание във Facebook на  директорката на "Св. Иван Рилски" д-р Цветеслава Гълъбова, която обясни, че е върнала мъжа, защото той е буйствал и видимо е бил под въздействието на психоактивни вещества.

„Няма информация 31-годишният агресивен мъж да е употребил наркотици и няма изследвания, които да го доказват. Той има доказана шизофрения и е лежал в болницата в Курило”, категорична беше Катя Сунгарска.

Тя коментира и че в средата на октомври 2018 година шефът на ЦСМП в София д-р Георги Гелев изпратил предупредителни писма до всички столични здравни заведения, че Спешна помощ повече няма да извършва междуболничен транспорт поради недостиг на линейки и екипи.

Сунгарска обясни, че държавната психиатрична клиника в Курило не е имало договорни взаимоотношения със Спешна помощ още от 2009 година насам.

Тя коментира и упреците на д-р Гълъбова, че от ЦСМП са отказали да пратят линейка за пациент от Курило със съмнения за хепатит. 

„Стандартът по спешна медицина казва следното – спешен вторичен транспорт, а именно междуболничен, е транспорт на спешен пациент от приемното лечебно заведение към друго такова за специфична грижа. Съмненията за  хепатит А не правят случая спешен, нито пък пациента критичен”, заяви Сунгарска. Тя е категорична, че изобщо не може да се говори за "отмъщение" заради

отказа на психиатричната болница да приеме мъжа с диагноза шизофрения.

Спешна помощ си е свършила работата и не е нарушила правилата в нито един момент, увери Сунгарска. 

Психиатрия и Спешна помощ на нож заради надрусан син на ромски баронОт „Св. Иван Рилски” отказали да го приемат, защото бил опасен за другите пациенти, накрая преспал във Второ РУ