В планините има опасност от лавини и туристите трябва да внимават. Това предупредиха от Планинската спасителна служба (ПСС) към БЧК пред Агенция „Фокус“. Тяхната препоръка е да не се рискува с излети във високите части на планините над горския пояс.

Температурите в планините са между 10 и 15 градуса, времето е тихо и ясно. Съоръженията в курортите работят, пистите са обработени.

В петък двама сноубордисти на 32 и 34 години от Софияо загинаха след като бяха пометени от лавина край Банско. 

Те са карали сноуборд под връх Тодорка, в така наречените Бъндеришки улеи, а мястото е известно с честите инциденти. Оцелели са двамата, които са били по-високо.

„В долната си част улеят е горист. Хората си мислят, че след като има гора, значи е безопасно. Това съвсем не е така. Условията са такива, че може да падне лавина почти навсякъде”, заяви в ефира на „Събуди се” по NOVA планинският спасител Ивайло Валеов.

Според него самата тежест на скиорите е предизвикала свличането на снежната маса. По думите му спасителната акция е протекла много бързо. Той допълни, че добрата екипировка не застрахова никой.

„В момента лавинната опасност в планината е висока. Снегът е много сух и е преместен от вятъра в улеите. Вчера видяхме много следи от скиори, които са карали по тези опасни и необезопасени места”, каза още той. Валеов съветва туристите да не напускат ски зоната и да бъдат внимателни.