Областният управител на София Илиан Тодоров излезе с позиция до медиите, в която настоява бившият премиер Симеон Сакскобургготски да не се притеснява за имотите си, защото е забранил продажбата на държавни имоти.

"С хижите "Ситняково" и "Саръгьол" не може да се случи това, което стана с "Царските конюшни". Още с встъпването си в длъжност съм издал Заповед №ОА-138/08.06.2017 г., с която категорично забранявам продажбата на държавни имоти", така той коментира опасенията на Царя, изразени в интервю, че въпросните хижи, които се намират на територията на Софийска област, ще последват съдбата на конюшните.

Тодоров подчертава, че за него продажбата на държавни имоти е напълно неприемлива, затова в мандата му няма да бъде продаден нито един държавен имот, намиращ се на територията на областта.

Преди ден, в интервю за bTV Сакскобургготски недоволства от мораториума, наложен му от депутатите върху царските имоти.

"Народното събрание налага мораториум върху царските имоти, който близо 10 години ни лишава от всякакви доходи, а пък ни задължава да се грижим за прословутите имоти – това също не е редно. Един мораториум може да бъде наложен от съдия на частно лице, ама парламентът как така налага мораториум, - не е законосъобразно. Това е тормоз", настоя бившият премиер.

"Загубихме двете дела за хижите Саръгьол и Ситняково, опразнихме ги бързо-бързо през месец март с голяма болка в сърцето, до ден-днешен никой нищо не е подписал, а и като гледам – това вече е чиста злоба – да се отнемат без някакъв план. И съм сигурен, че и те ще последват съдбата на Царските конюшни – всичко ще се разгради", каза още Сакскобургготски.

И добави: "Ще съм принуден на второ изгнание, винаги съм бил много предпазлив в думите си, не се произнасям лековато, но си оставам на това мнение и ме боли страшно, защото съм направил много за тази страна, а получавам такова отношение от моите сънародници".

Сакскобургготски: Притеснявам се, че имотите ми ще последват съдбата на "Царските конюшни"Изпълнил съм дълга си и съм дал немалко за страната си, заяви той