Столична адвокатска кантора е внесла жалба във Върховния административен съд, с която иска отмяна на текстове от Правилника за приложение на Защона за мерките срещу изпирането на пари, касаещи адвокатите. Според новият закон  адвокатите  трябва да изпратят планове за обучение на служителите си и мерки, които трябва да се предприемат при съмнения за пране на пари и да ги пратят в ДАНС. Крайният срок бе 15 февруари, но в гилдията избухна масово недоволство. В момента във Фейсбук се организират два протеста, а адвокатските колегии по места също обкъждат извънредни мерки. 

"Адвокатите са длъжни да пазят тайните на клиентите си, това е тяхно задължение по закона и е част от текста на адвокатската клетва. Ето защо, когато държавата въвежда в задължение на адвокат или адвокатско дружество да се обучава по мерките срещу изпиране на пари, които включват като основна дейност да се дава информация на ДАНС, това ни се вижда в противоречие със закона и с адвокатската клетва. Държавата не е дала яснота как един адвокат ще прецени дали да дава чувствителна информация за клиента си на държавната агенция без това да представлява нарушение на задълженията му. Още по-малко би могъл тогава да прецени и да състави план как да обучава себе си и служителите си в тази дейност, регламентирана от закона и европейската директива, че и да представи план за това в някакъв срок. Тези правила се намират в несъответствие с Конституцията, защото налагат на адвокатурата отвън начин за работа, който е несъвместим с дейността по защитата на правата и законните интереси на хората – да се доносничи легално на службите за сметка на интересите на представляваните лица", обяснват от адвокатстко дружество "Бюкюджан & Кабаиванов", които ще водят делото. 

Призивът им е всички техни колеги и заинтересовани страни да се присъединят в съдебната битка.

В петък на среща между ръководството на ДАНС и ръководството на Висшия адвокатски съвет бе постигнато споразумение адвокатите и адвокатските дружества да не  попълват въпросните документи и да правят обучения на служителите си. Това задържение остана само за самия Висш адвокатски съвет. Според адвокатите обаче това не променя ситуацията.