Пикът на падащите звезди това лято ще бъде в нощта между 12 и 13 август, обясни по повод предстоящия месец на Персеидите директорът на Националната астрономическа обсерватория "Рожен" Никола Петров пред Glas.bg. Персеидите се наблюдават всяка година и представляват усилен метеорен поток, който се предизвиква от остатъци от разпадаща се комета.

"Когато Земята пресича траекторията на кометата, която обикаля около Слънцето, навлизащите частици в земната атмосфера се нагряват и изгарят.

Така наблюдаваме явлението метеор. Размерът на частичките е с големината на оризово зърно, а най-ярките колкото бобено зърно", обясни д-р Петров. По думите му скоростта им е в порядъка на 50/60 километра в секунда и изгарят във височина между 60 и 90 километра над земната повърност.

"Пикът е на 12-и срещу 13-и вечерта, между 2.00 и 3.00 часа сутринта. Тогава ще се наблюдават между 20 и 30 метеора на час", уточни той. Те ще се виждат от цяла Европа.

"Най-добре е хората да бъдат извън населено място, където е тъмно. Не са необходими оптични инструменти. Те ще излизат от съзвездието Персей, което се намира на североизток по това време на годината", обясни още д-р Петров.

Той разказа още, че в момента на небето могат да бъдат наблюдавани Юпитер и Сатурн. "В момента още след залеза на Слънцето на юг се показва и е най-яркото небесно тяло там - Юпитер. Час и половина след това може да се забележи на югоизток Сатурн. Те могат да се наблюдават цяло лято". Марс в момента не може да бъде наблюдаван. "Марс в момента е близо до Слънцето и ще можем да го наблюдаваме едва догодина", допълни още д-р Петров.