Сърбите в Западните покрайнини действат на принципа няма малцинство, няма проблем. Единствено само международен натиск може да ги принуди да се отнасят с уважение към българите, казва в интервю за БГНЕС журналистът и активист за правата на българското малцинство в Сърбия Зденка Тодорова.

Според нея перспективите пред българите там са отчайващи, защото намалява населението.

"Сърбите през годините са се възползвали именно от това, селата и градовете да бъдат обезлюдени и да няма малцинство. Няма малцинство, няма проблем", подчертава тя.

Тодорова изразява съжаление, че през последните години международната общност не обръща внимание на малцинствата в Сърбия, както беше по времето на диктатурата на Слободан Милошевич.

"Това е една от причините да не се решава нито един от проблемите на българското население. За това няма и желание да се възстанови и мемориалната чешма на царибродските гробища, взривена от сърбите през 1946 г., и на паметника на българския воин с единствения по рода си барелеф на хан Аспарух. Няма желание да се възстанови нито един военноисторически паметник", посочва Тодорова.

"Половинчатото решение Цариброд ли е или Димитровград. Все още нашият град се нарича Димитровград. Това са фитили, които пускаха българските политици, че нашият град си е върнал историческото име. Той все още се нарича Димитровград. Имаме само една плоча с историческото име, а всичко останало си е постарому. Сърбите си го наричат официално Димитровград", казва Тодорова.

Тя се оплакваа, че обезбългаряването на региона продължава и чрез образованието, което е на сръбски, а българският език продължава да се изучава факултативно, само по няколко часа.