Само необразовани, бедни и с лоша ценностна система хора могат да си изкарат фалшив ТЕЛК. Това коментира д-р Иван Янев, който е незрящ, във връзка с разследването на TrafficNews.bg за злоупотребата с документите за инвалиди.

Разследване на TrafficNews: Те са слепци (100%), но карат коли. ТЕЛК далаверите! ВИДЕОБратя от Долни Дъбник живеят по царски с пари от измамите на мама

„Когато си напълно здрав и получиш ТЕЛК – това на практика е източване на социалния бюджет. Тези пари са отредени за хората в неравностойно предложение. Самият факт, че се случва това нещо ме потриса. Първо, че има хора с такава ценностна система – те да си помислят да посегнат на тези пари. Второ те очевидно не са много образовани – един интелигентен човек, колкото и да мизерства няма да направи такова нещо. Трети показател е битовата възможност на хората у нас, а на последно е, че лекарите са достигнали до такова дъно, че да рискуват авторитета си и кариерата си като дават ТЕЛК решения. На практика те посягат на реалните хора с увреждания.”

Той обясни че, 1-ва група инвалидност със 100% чужда помощ получават 95 лева добавка чужда помощ и около 250 лева пенсия. Втора група нямат чужда помощ и пенсията им е близо 200 лева. Според него, хората, които злоупотребяват с ТЕЛК-овите решения ощетяват нуждаещите, но държавата на може да се справи. „Наистина има фалшиви инвалиди, които източват касата. В същото време на другите, реални хора с увреждания им се намаляват процентите по новата методика и на хартия ги правят по-здрави на документи. Това е комплексен проблем на цялата здравна система. Защо лекарите са докарани дотам, че да си рискуват и авторитета, и службата, че да изкарат фалшиви телкове.”, коментира Янев.

Той каза, че заради фалшивите инвалиди, които често се вадят по медиите и в обществото, държавата се опитва да „оздрави” хората с увреждания на документи. Като пример даде новата методика за издаване на ТЕЛК, според която пенсията се дава само за водещото заболяване – ако имаш 75% слепота и 54% инвалидност заради онкологично заболяване – получаваш пенсия, сякаш имаш само проблем със зрението.

„Надявам се да продължи този лов на фалшиви инвалиди, но да не се използва с популистки цели. Има фалшиви инвалиди – това е факт, част от корупцията, но не е чак такъв голям процент в големите градове. Проблемът явно е в по-малките градове и селата. Ако има реално желание да се справим с фалшивите инвалиди, държавата трябва да създаде механизъм, по който всеки един човек може да докладва, когато се натъкне на такъв”, завърши д-р Иван Янев.