Административният съд във Варна обяви за недопустима жалбата на двамата общински съветници Григор Григоров (Реформатори и патриоти) и Костадин Костадинов (Възраждане), които атакуваха решението, с което Общински съвет – Варна упълномощи кмета на града да купи т.нар. "Дупка" в центъра на града за 43.2 млн. лв. Това става ясно от съобщение на пресцентъра на съда.

Според разпространената информация с Решението на Общинския съвет на практика е одобрена изготвената пазарна оценка на компанията "Централен универсален магазин Варна", собственик на терена от близо 3 дка, станал известен като "Дупката". Със същото решение кметът на Варна бе упълномощен да осигури необходимите средства за сделката от държавния бюджет и допуснаха предварително й изпълнение. Със жалбата си до Административния съд във Варна Григоров и Костадинов поискаха тези решения да бъдат отменени като незаконосъобразни.

След извършването на проверка обаче, съдът е установил, че жалбата е процесуално недопустима, тъй като е подадена от общински съветници, участвали в гласуването. "Правото на оспорване срещу всички административни актове, включително тези, постановени от общинските съвети, е предоставено на областните управители, на кметовете на общини и на прокуратурата", е записано в днешните мотиви за отхвърляне на жалбата.

Определението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му на двамата жалбоподатели.

Преди няколко дни, на пресконференция във Варна, и съпредседателите на "Демократична България" – Христо Иванов ( Да, България) и Атанас Атанасов (ДСБ), Владислав Панев (Зелените) обявиха, че също предприемат правни действия с цел незабавното спиране на сделката между Община Варна и "ЦУМ – Варна" АД като са сезирали областния управител на Варненска област Стоян Пасев и Окръжната прокуратура – Варна.

От обединението настояват Пасев да упражни правомощията си и да върне Решението на Общинския съвет за покупка на "ЦУМ – Варна" АД за ново обсъждане или да оспори законосъобразността му и предварителното му изпълнение пред Административния съд в града, пише Дневник. Искането на "Демократична България" до Окръжната прокуратура е в правомощията си за общ надзор за законосъобразност на административните актове на Общинския съвет да оспори решението за сделката и да иска спиране на предварителното му изпълнение.

"Да, България", ДСБ и "Зелените" обявиха и намерението си да отнесат казуса и към Европейската комисия, тъй като според тях, ако бъде сключена, сделката ще представлява неправомерна държавна помощ.

Припомняме, варненската "Дупка" бе част от скандала, който избухне преди две години с акциите на пловдивския панаир. В момента Гергов  е собственик на 51% от акциите на „Международен панаир Пловдив”.

В края на юли 2016 г. с решение на Министерския съвет държавата подели своите дялове в дружеството "Международен панаир Пловдив" между Пловдив и Варна. На Варна бяха отстъпени 29% от държавните акции, докато Пловдив получи само 20%. В последствие пловдивските съветници отказаха акциите, а варненските ги приеха.  Опозицията предупреди, че зад това дарението стои схема, в която община Варна ще размени акциите на панаира със собствеността на имота. Премиерът Борисов  също свърза пловдивската сделка с дупката в центъра. "Дали сме възможност на варненската общественост да има варианти. Ако предпочита дупка - тя си стои, при това нелоша. Ваша работа. Не искам да ме обвинявате, че искам да направя нещо добро или да се обяснявам за това”. Така премиерът Бойко Борисов отговори тогава  на въпрос защо държавата прехвърли на община Варна 29% от собствеността на “Международен панаир Пловдив” АД. 

Разразилият се скандал принуди ГЕРБ да се откажат и в последствие общинските съвети на Пловдив и Варна върнаха акциите на държавата. "Няма да позволя името, авторитетът и честта на ГЕРБ да бъдат петнени заради лични икономически интереси", гласеше обяснението, което даде премиерът.

В Пловдив решението бе предложено под благовидния предлог в панаира да се построи Опера.