Ако искаме да сме сигурни, че ще сложим родно агне на трапезата за Великден, трябва да търсим червен печат. Синя маркировка ще издава, че месото е вносно. Обозначението ще бъде въведено от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), за да могат купувачите да се ориентират.

В момента печатът върху месото е един цвят и има номер на кланицата, но това не е достатъчно, за да се информират потребителите какво месо купуват. Промяната обаче ще влезе в сила от следващата година. Още за предстоящия Великден обаче мръвките задължително ще се продават с табелка за произход. На нея ще пише страната на произход на животното, на отглеждане и на клане. Целта е потребителят да има информиран избор, когато пазарува в магазина. 

"Целта е да доказват контрола, който оказваме в кланицата, а сега с цвета е да се докаже произхода - български или внос", казва д-р Камен Янков , директор на ОД на БАБХ-Пловдив.  Той посъветва да купуват агнешко месо от лицензираните търговски магазини и да гледат срока на годност и произхода.

Според овцевъди маркировката с печатите ще стимулира родните производители.

"По този начин всички ще излезнат сами от сивия сектор, защото те няма да могат да продават животните, агнетата, млякото на магазина, ако няма произход", смята Румен Стоянов, председател на организация на развъдчиците на автохтонни породи овце.

От БАБХ вече започнаха проверки по пазарите за продажба на агнешко месо и яйца без доказан произход, както и при търговията с живи животни. Ще се проверяват и магазините.

В момента във фермата цената на агнетата върви по 6 лева за килограм живо тегло. От кланицата месото излиза на цена около 11 лева за килограм.