Трети ден стотици български тираджии престояват с камионите си на граничния пункт Капитан Андреево-Капъкуле.

Пред TrafficNews един от тях – Стоян Маринов (името му е сменено – бел. ред.) сподели, че е получил "честитки" от граничарите, че дължи глоби, макар досега да е бил изряден при плащането на тол такси в южната ни съседка.

Както вече ви разказахме, най-честите нарушения, заради които Турция блокира нашите камиони, са за движение по магистрали, мостове и тунели, без плащането на такса, която там се осъществява с електронен стикер със заредена предварително сума в турски лири.

"В четвъртък вечерта се наредих на опашката за влизане в България. И още на първото гише започнаха да ми вадят глобите, глобите са за неплатени пътни такси. Таксите в Турция се плащат чрез машинка, която се лепи на прозореца, на влизане в Турция има терминали за зареждане. Всеки път зареждам, освен нужните за път пари, още поне 40-50 лири да има, ако ми се наложи", разказа той за премеждията си.

Изрично помоли да не разкриваме истинското му име, защото в Турция следели изкъсо новините от България по темата и той се притеснява, че може заради това да му създадат проблеми и да го държат още дни на границата.

По думите на шофьора, повечето от глобите които са му сложили, са били съставени в дни, в които е бил извън Турция, бил е в Унгария."Не знам как съм на червено и нямам пари във въпросната карта. Трети ден не пускат никой. Неприятно е, взимат паспортите и докато не платиш, чакаш", сподели мъжът.

По негови изчисления в момента на Капъкуле опашката от камиони е близо 24 км, като вътре, в граничния терминал, има около 350 български ТИР-а, които си чакат глобите, за да ги платят и да поемат по курсовете си.

Били сте в Турция: С колата си, с ТИР-а? Проверете дали имате глоба!TrafficNews ви показва в снимки и стъпки как да проверите и дали дължите

Нашенец "пропусна" да плаща по магистралите в Турция! Натрупа 39 глобиБългаринът дължи 1132 лири