В навечерието на 85–годишнината от откриването на Паметника на свободата и тържествата, посветени на 142 години от Шипченската епопея през август, започва реставрация на бронзовия лъв на паметника.

Първият етап от консервационно-реставрационните дейности включва изграждането на скеле, което ще наложи ограничение на достъпа на посетители до експозицията в паметника в дните 18, 19 и 20 юни. За посещение ще бъде отворена Костницата, чийто вход е от южната страна на паметника, обясни директорът на НПМ „Шипка-Бузлуджа” Чавдар Ангелов, цитиран от БГНЕС.

Започващият проект няма да попречи на организацията на предстоящите тържества, чиято кулминация тази година е на 24 август, категорична е областният управител Невена Петкова.

"Очаквахме тази реставрация още предходната година, така че сме подготвени и за този вариант. Дейностите няма да променят предвидената програма, но и категорично няма да допускаме рискови ситуации, предвид струпването на много хора. Освен по – голямата историческата достоверност на събитията, това беше и другата причина, поради която ние като организатори взехме решение възстановката на боевете да бъде преместена на Централната височина на връх Шипка, източно от хеликоптерната площадка", заяви областният управител на област Габрово.

Консервационно-реставрационните дейности ще се извършат до 1 септември. Те включват цялостно почистване на бронзовата фигура, фугиране и обработка на носещата конструкция против корозия. Договорът е на стойност 111 000 лева с ДДС.

Проектът се реализира със средства, набрани чрез дарения в рамките на дарителската инициатива на „Билла България“ - "Ние обичаме България". 

Снимка: БГНЕС