Българите все по-често отсъстват от работа заради болнични. Дали заради влошено здраве или за да кръшкат остава спорно. Според данните на Националния осигурителен институт средно за година отсъствията заради заболяване са около 8 дни. Само за 2018 общият брой на дните, в които болните са се лекували вкъщи, е близо 18 милиона, което е рекорд. Ако през 2015 г. болничните дни са били 15.3 милиона, то през 2016 година те вече са 16.6 милиона, а за 2017 - 17 милиона.

Понеже работодателите са убедени, че болничните са начин за допълнителна почивка, те настояват задължението им да плащат първите три дни от болничния да отпадне.

"Съгласихме се на тази мярка преди седем години при условието, че тя е временна и антикризисна. Времето минава, кризата отмина, но мярката остана. Тя няма аналози в европейски страни. Ние предпочитаме да се придържаме към утвърдени практики", каза Ивелин Желязков от Асоциацията на индустриалния капитал пред "България он ер".

По думите му 1/4 от болничните са отменени, което означава, че не са истински. "Считаме, че може би има злоупотрeба с публични средства. НОИ трябва да направи анализ, за да се види причината за драстичното увеличение на болничните листове.

Необходимо е да се направи регистър, да се провери има ли медицински център, който издава повече болнични от средното за страната. Време е Българският лекарски съюз да застане на мястото си", категорична беше Пенка Георгиева от  пациентската организация "Заедно с теб".