Президентът Румен Радев удостои с орден "Стара планина" първа степен посланика на Федерална република Германия Херберт Салбер за изключителни заслуги за укрепването и развитието на българско-германските отношения, предаде БГНЕС.

"Гледаме на Федерална Република Германия като на важен партньор и съюзник", заяви държавният глава на официалната церемония в президентската институция.

Отличието е поредното потвърждение за стратегическия характер на българи-германските отношения. 

"Преди 140 години нашите страни поставиха началото на своите дипломатически отношения. Този юбилей е повод да отбележим значимостта на двустранните връзки и приятелството между нашите страни и народи, както и приносът на много поколения дипломати, политици, предприемачи, инженери, учени, дейци на изкуството и културата, както и обикновени граждани, благодарение на които днес се радваме на отлични отношения между нашите страни и народи, основани на партньорство и приятелство", каза президентът.

Президентът изрази надежда, че престоят на посланика в България да му е донесъл и професионално и лично удовлетворение.

"За мен е дълбока чест да мога да бъда награден с орден „Стара планина” в края на мандата си тук в България. България е наш доверен приятел, партньор и съюзник в ЕС", заяви Херберт Салбер. 

Той изказа благодарността си за удостоената чест.

"И бих искал да изразя своята дълбока благодарност на Вас, г-н президент, и на Република България с благодарност за щастливото време, което прекарахме тук. За съжаление едва две години, но мога да Ви уверя, че ще остана приятел на България", каза още Салбер