Заради прогнозата за опасно студено време у нас през следващата седмица от Главната инспекция по труда напомнят на работодателите, че трябва да осигурят безопасни условия на труд за своите работници.

При оранжев или червен код за ниски температури, сняг, дъжд, вятър и други неблагоприятни явления работодателите са задължени да изпълнят нормативните изисквания за температура при работа на закрито, а работещите навън трябва да бъдат наблюдавани и при необходимост да им бъде предоставена първа медицинска помощ.

Промяна на работното време или на типа работа, по-чести почивки, топли напитки, подходящо работно облекло са сред мерките, които работодателите могат да предприемат, за да спазят нормативните изисквания за микроклимата на работните места, припомнят от инспекцията по труда. Ако работниците са на закрито, температурата в помещението през зимата не трябва да е под 16 градуса, а за тежката физическа работа минималните градуси са 13.

За работещите на открито трябва да бъде осигурено наблюдение или средства за комуникация, както и първа медицинска помощ и транспорт до медицинско заведение при влошаване на здравословното състояние.

От Агенцията посочват още, че в рамките на контролната си дейност изследват спазването и на тези изисквания, пише dariknews.bg. Данните от предходни години показват, че получените сигнали при ниски и високи температури са единични и най-често са от работещи в закрити помещения. При работа на открито работодателите по-често се съобразяват с неблагоприятните климатични условия и предприемат мерки за ограничаване на негативното им въздействие.