Специализираният наказателен съд пусна под гаранция и останалите двама от петимата задържани служители на Държавен фонд "Земеделие", след като вчера на свобода излязоха зам.-директорът Калоян Костадинов и двама негови колеги. Те трябваше да платят съответно 26 000, 10 000 и 7 000 лева. 

Двамата служители, които днес също бяха пуснати под гаранция ще внесат по  6 000 лева. 

Калоян Костадинов и трима от колегите му са обвинени в длъжностни престъпления. Според прокуратурата има данни, че те са оказвали чадър над фирми, свързани с алкохолния бос Миню Стайков. Нарушенията са по две европрограми - за развитие на селските райони и засаждане на нови лозя.

Петият арестуван Марио Кръстев ще отговаря за участие в престъпна група, ръководена от тайков. Той е бил главен експерт във фонда, последната му длъжност била началник на отдел. Негов брониран мерцедес беше открит в гаража на столичния имот на фамилия Стайкови.

Припямняме, че държавните служители бяха задържани при акция на Спецпрокуратурата преди три дни. 

Според неофициална информация първоначално заедно с Костадинов са били задържани Иван Боянов, шеф на дирекция "Правна", Гьоксел Кошуджу – началник на отдел в дирекция "Договориране по мерки за развитие на селските райони",  Мели Махмудова – главен експерт в същата дирекция, Марияна Стойчева – главен юрисконсулт в дирекция "Правна" и близкият до Стайкови Марио Кръстев, който се води старши експерт в дирекция "Оторизация на плащанията". Един от изброените обаче е бил освободен, а срещу останалите петима са повдигнати обвинения. 

Брониран мерцедес на шеф от фонд "Земеделие" в гаража на Миню СтайковМартин Кръстев бил кумец на сина на алкохолния бос, раздал заеми за 1,8 млн. лева