Приятели на алпиниста Боян Петров организират тази неделя поход в негова памет. Сборната точка е в квартал Княжево, а след това ще се достигне до местността Копитото на Витоша.

В сряда издирването на Боян Петров бе прекратено. След две седмици в неизвестност алпинистът не беше намерен от екипите, които обиколиха лагерите и маршрутите към връх Шиша Пангма.

Това е всекидневният маршрут на Боян Петров. Желаещите са поканени да дойдат в 9 часа сутринта на 20 май при бар "Шишарката" - в началото на туристическата пътека към Копитото.

"Ние сме група приятели, които имаха честта да се докоснат до величието и енергията на Боян Петров, докато работехме с него през последните две години. В неделя организираме поход в негова памет по маршрута, за който той постоянно ни разказваше - от Княжево до Копитото. Маршрут, който така и не успяхме да извървим заедно с него", пишат инициаторите.

В емоционално съобщение във Фейсбук жената на Боян Радослава Ненова написа:

"Няма да правя трогателна изповед как се чувствам аз. Аз винаги съм знаела, че не жена, а планина ще ми го вземе...
Може би ми се говори за това какъв беше смисъла. Всичко започна от това, че моя мъж изчезна, а аз много исках да го намеря. Не съм хабила енергия да разсъждавам дали беше прав или не. Мисля че геройството изобщо не беше в спортното постижение. Геройството дойде от това, че много хора надскочиха себе си в тази ситуация, бяха добри и това им харесваше, държави се сдобряваха...и това им харесваше, институции сбъднаха една на пръв поглед немислима акция, пилоти изпълниха уникален и единствен по рода си полет. Заливаха ме с мили писма и любов.Дори хейтърите тръпнеха за новина за да нахейтят и да им олекне. Това е най-мащабната спасителна акция в историята на алпинизма...

А аз просто исках да открия Боян, защото ще ми липсва.......", написа Ненова.

Премиерът Бойко Борисов сподели в профила си във Facebook поста на жената на Боян Петров - Радослава. Той написа "Поклон!".