Допустимият максимален брой на деца в една група от яслите в общинските детски градини да се увеличи от 20 на 23. Това предвижа като промяна Столичната община, съгласно наредба на МОН. Идеята беше одобрена от комисията по образование в СОС и се очаква да бъде внесена скоро в столичния парламент. Увеличението ще важи за яслите в райони, където има ниска средна посещаемост и са изпълнени здравните условия, както и необходимото пространство. Решението за всяка една от яслените групи се взима за период от една година. 

 С увеличаването на максималната бройка от Общината се надяват да осигурят място на още близо 700 деца. Не се предвижда допълнително назначаване на персонал. Промяната ще засегне 238 яслени групи. Според вносителя на предложението - зам.-кметът по културата и образованието доц. Тодор Чобанов, капацитет за 23 деца в яслените групи има.

Той добави, че строителството на детски градини трябва да продължи, като във всяка се предвижда и яслена група. Максималният брой беше намален миналата година от 25 на 20 деца, което е довело до финансовият дефицит от  4 милиона лева, стана ясно от думите на Чобанов. Към момента чакащите за ясли са 5500.