Въпреки провокациите председателят на парламента Димитър Главчев не трябваше да си изпуска нервите, заяви премиерът Бойко Борисов. Така той коментира искането на БСП за оставка на Главчев и ултиматума, който поставиха - докато тя не стане факт, да не участват в парламентарните заседания. Така левицата отвърна, след като вчера шефът на Народното събрание изгони от заседание лидерът им Корнелия Нинова и депутата Антон Кутев.

Пред журналисти Борисов разказа:

„Историята се повтаря, само преди две години, когато г-жа Нинова и БСП бяха мандатоносител, ГЕРБ излезе от парламента. Тогава дойде Мартин Шулц (по това време председател на Европарламента и лидер на групата на европейските социалисти - б.р.) и ми каза: „Бойко, няма нищо по-лошо от политиката на празния стол. Ние, като социалисти, считаме, че е редно да се върнеш в парламента, защото сте прогнозируема, европейска партия, член на ЕНП и това не е правилно“. Това беше един петък и в сряда върнах партията в парламента". 

Премиерът подчерта, че това, което сега БСП правят, ГЕРБ вече са го правили и призна, че не е приятно, защото се използват всякакви похвати да се създава напрежение, леят се обиди и най-грозни изказвания, предаде Dir.bg.

Той коментира и искането на социалистите да обясни в парламента кого е имал предвид като каза, че там има хора, свързани с наркотрафик, което стана повод за изгонването на Нинова и Кутев.

„Затова и не отидох. Защото трябваше пак да повтарям, че проф. Христов казал каквото казал, за да не го повтаря (че 80% от населението е дебилно - б.р.), те да напомнят друго... това не е продуктивно. Показваме какво правим, има толкова напредък в България, който всички отчитат и в охраната на външните граници, и във всяко едно отношение“, каза още Бойко Борисов. Днес той направи проверка на ремонтите на Източната тангента на Софийския околовръстен път.

По-рано от парламентарната група на ГЕРБ потвърдиха подкрепата си за Димитър Главчев и заявиха, че ще продължат да работят без притеснение и в отсъствието на БСП.

От ДПС ги подкрепиха с подписи за оставката на Главчев, но не са взели решение да не влизат в пленарната зала.

"Обединени патриоти" и "Воля" обаче няма да я подкрепят, така че с техните гласове кворумът е възможен.