Журналистката от БНР Станислава Пирчева, която се бореше с мозъчен тумор, бе оперирана успешно в Германия. За лечението й пари дариха хиляди добри българи. Пирчева, която е водеща на нощния блок на програма „Хоризонт“, е била оперирана преди няколко дни в Международния невронаучен институт в Хановер, Германия.

Водещ хирург на операцията е бил доц. Венелин Герганов, който е зам.-директор на клиниката.

„Това е една сложна операция, защото туморът беше обхванал различни структури включително костта и периорбитата, и беше близо до зрителните нерви и сънната артерия. Не мога да кажа, че е с изключителна сложност, но ако не се направи както трябва може да има доста драматични последици“, каза за БНР д-р Герганов.

„Като всяка операция, която е минала както трябва, човек е горд и доволен след това. А операцията мина точно така както планирахме. От една страна се махна туморът, от друга страна се коригира деформитета, който съществуваше и вследствие на който имаше изпъкване на окото, а от трета страна, се предотврати до максимална степен рискът от някакъв рецидив в бъдеще. Да се надяваме да не се повтори“, обясни известният неврохируг.

Хиляди българи се включиха в кампанията за набиране на средствата за лечението на Станислава Пирчева. Сумата бе събрана за изключително кратко време и дори надхвърли необходимите за операцията финанси, което ще позволи останалите средства да поставят началото на фонд за подпомагане на журналисти от БНР при възникване на тежки здравословни проблеми.

В кампанията се включиха много медии, музиканти, артисти, слушатели – със свои инициативи и лични дарения, пише dir.bg. Светият синод на Българската православна църква също организира концерт в помощ на Станислава.