Оттеглянето от правителството на вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов не е изненада и не „счупва” конструкцията на управляващата коалиция, а даже я заздравява. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в студиото на „Тази събота” по БТВ.

Този акт ще успокои обстановката и ще можем да се върнем към по-нормална среда на работа. Когато има напрежение не е толкова продуктивна законодателната и изпълнителната власт. Правителството излиза по-работоспособно, подчерта той. По думите му в случая няма риск за голямата коалиция, защото Симеонов сам е взел решението за оставката си – без натиск от страна на ГЕРБ.

В последните няколко дни самият той е имал такива изказвания в по-тесен формат. Казвал е, че за него властта не е всичко и би приел да подаде оставка, обясни Цветанов. Какви са изводите от случилото се? „Трябва да бъдем много по-обединени и по-обрани в изказванията си. От умора или от емоция може да изпуснеш една дума, но тя да се окаже фатална, допълни той.

Зам.-председателят на ГЕРБ обясни, че в следващите дни първо НФСБ трябва да предложат в рамките на „Обединени патриоти” вариант за вицепремиер. След като в малката коалиция се обединят около конкретно име, то ще бъде обсъдено и с ГЕРБ. Цветанов не пожела да коментира информациите за влизане в кабинета на Явор Нотев, Борис Ячев или даже Волен Сидеров.