Идея на живеещи в малкото сливенско градче Твърдица да поставят камбана на потопения преди десетилетия във водите на язовир Жребчево православен храм "Свети Иван Рилски" неочаквано разбуди страстите в социалните мрежи.

Пръв за намерението съобщи секретарят на общинската администрация Пламен Курумилев, който написа в профила си във Facebook.

"Кръстът са очите на една църква, а камбаната е нейният глас. Вече повече от 65 години тя е мълчалив свидетел на всичко. Може би е време да има своя глас. В този смисъл търся съмишленици да им върнем гласа като й дадем камбана. Вече дори съм намерил къде изработват. Иска ми се да и дадем възможност да възвестява добри събития /например сватба на млади хора решили да сключат черковен брак там - ние със съпругата сме решили да го направи това лято там/ поне докато остане камък върху камък от нея или докато хора, които имат възможност най на края и обърнат внимание и я спасят…"

Наред с адмирациите, идеята е посрещната и с неприязън, като в общия хор се включиха и представители на Старозагорската света митрополия, които изразиха учудване, че никой не ги запознал с подобни намерения. Нещо повече, според тях там вече били извършвани служби, включително и от митрополит Киприан.

Оказа се, че още през пролетта на 2016-та година /на 16 май/ сформиран тогава Инициативен комитет за спасение на черквата е изпратил писмо до митрополията, начело на която по онова време е владиката Галактион.

В него се задавали няколко простички, но много съществени въпроса, сред които дали църквата е отписана от владенията на митрополията както и дали може да се разчита на нейната ако не финансова, то поне духовна подкрепа за начинанието. Отговор , дори и формален така и не бил получен, категоричен е Курумилев.

Питането е подновено през февруари т.г., като този път миряните напомнят на владиката, че дори храмът да е бил отписан от активите то мястото и си остава осветено во веки веков.

Твърдичани се надяват ако намеренията им рано или късно се осъществят храмът да бъде обявен за паметник на културата. Те напомнят, че вече десетилетия на брега на изкуственото езеро си дават среща потомците на съществувалото от средата на ХV век и заличеното през 1965-а село Запалня. За да запалят свещичка и да се помолят за предците си, които го основали и през далечната 1891-а съградили черква.

250 са били някога къщите в Запалня, над 1 000 са били по последната регистрация жителите му. При изселването си запалненци отнесли в Твърдица и Гурково двете бронзови камбани, като направили уговорката със свещениците те да бият задължително при смърт на техен съселянин.

Потопеният храм "Свети Иван Рилски" е в чашата на язовир Жребчево, който е публична държавна собственост и евентуалното изграждане на каквото й да е съоръжение /пък било то и изработена от метални винкели камбанария /трябва да стане с разрешение от Министерството на земеделието, храните и горите, заявява пред "Монитор" главният инженер на "Напоителни системи" – клон Сливен Иван Влахов.

Ще се разнася ли отново камбанен звън от храма на заличеното Запалня, където миряни са поставили икони и полят свещички в импровизиран олтар е въпрос с много неизвестни.