Делото срещу акушерката Емилия Ковачева за опит за умишлено убийство на новородената Никол е едно от предизвикалите най-сериозен отзвук в страната ни през последните години. След присъдата от 18 години затвор от Софийски градски съд, делото е към своя край и на втора инстанция.

Никол се ражда на 14 април 2015 година. Тя е здраво и доносено бебе, а на бял свят се появява в столичната болница "Софиямед". Три дни след раждането на Никол на смяна в лечебното заведение застъпва акушерката Емилия Ковачева. След дневната си смяна тя остава дежурна и за през нощта.

Около 2 часа сутринта Ковачева влиза при част от новородени бебета. Без явна причина започва да удря Никол по главата и тялото, с юмруци и стъклено шише за хранене. Тогава от прокуратурата съобщиха и че акушерката е правила опити да задуши новороденото като е притискала с ръце врата му.

Никол получава тежка черепно мозъчна травма. На сутринта дежурният лекар установил понижен тонус на бебето, родило се преди четири дни, а явна причина няма. Никол е откарана в "Токуда", където успяват да спасят живота й.

За случая се разбира едва четри дни след нанесения побой. Чак тогава от "Токуда" подават сигнал, че са установили, че детето е пребито и състоянието му се е влошило именно заради това. Основното доказателство по случая и до ден днешен е видеоклип от помещението, в което се намирали няколко новородени. Там се вижда и цялата жестокост на Ковачева. Видеото се появи в голяма част от медиите, но по-късно беше свалено.

При разпита в полицията Ковачева дала обяснение за бруталните си действия – Никол плачела по-силно и продължително от останалите бебета в стаята, а това изнервило акушерката.

Така 40-годишната Емилия Ковачева получава обвинение за опит за убийство на новородено. Според прокуратурата акушерката е с ясен разсъдък и напълно е осъзнавала какво прави.

На 25 април 2015-а се изправя за първи път пред съда – магистратите да решат дали акушерката да остане за постоянно в ареста. На това заседание 40-годишната жена заявява, че е невинна и не помни какво се е случило в нощта на побоя над Никол. Адвокатът й Владислав Янев също отрича да е имало побой. По думите му дори да е имало удари по новороденото, те са нанесени "шляпвайки", без да предвизикат травми. В защита на Ковачева адвокатът казва още, че целта на тези удари, ако те са били нанесени, не била да наранят бебето, а да го успокоят.

"Тя е можела да го убие с един удар, ако е искала, но тя го е пошляпвала, за да го успокои", твърди защитникът й в съдебната зала. На 30 април 2015 година Ковачева окончателно е оставена за постоятнно в ареста.

Жестокият побой над новородената Никол предизвика сериозен обществен отзвук. От "Софиямед" излязоха със становище, че Ковачева сама поискала да работи 24 часа във въпросното денонощие и това се случвало за втори път. Впоследствие обаче проверки в болницата установили, че акушерката работи по над 80 часа над допустимото всеки месец. Здравният министър по онова време Петър Москов понижи нивото на неонатологията в "Софиямед" заради липсата на достатъчно персонал и надценената база и оборудване.

По-малко от месец, след разрасналия се скандал покрай случилото се в столичната болница, майки в няколко града излязоха на протест с искане – Емилия Ковачева да получи максимална присъда за извършеното от нея престъпление. Във Facebook се повиха групи озаглавени: "Доживотен затвор за Емилия Ковачева".

През септември 2015 година Ковачева направи опит да бъде пусната от ареста, на първа инстанция обаче това и беше отказано. Тогава стана ясно, че на акушерката ще бъдат повдигнати обвинения за малтретиране и на други бебета освен Никол. До решението се стигнало след като видеозаписите в "Софиямед" от помещенията с новородените били прегледани и се виждало, че и други бебета са удряни от Ковачева. В края на 2015 година става ясно, че разследвани ще бъдат още 4 случая за побой над новородени по сходен начин както случая с Никол.

На 24 септември, в годината на побоя, акушерката окончателно е пусната на свобода, като съдът й определя мярка за неотклонение "домашен арест". Причината е дългото време, в което тече разследването и Ковачева е в ареста, а и че акушерката няма да попречи на разследването.

След като делото за пребитата Никол беше отлагано няколко пъти съдът най-накрая даде ход, една година след случилото се.

Обвиненията срещу Ковачева са за опит за умишлено убийство чрез нанасяне на множество удари с ръка и стъклено шише в областта на главата и тялото на новороденото момиченце. Според прокуратурата деянието е извършено по особено мъчителен за бебето начин и с особена жестокост.

По време на съдебния процес версиите се променяха. От "просто шляпване" на Никол, преминаха през липса на спомени от вечерта и стигнаха до "просто изпускане" на бебето.

15 септември 2017 година Емилия Ковачева получава ефективна присъда – 18 години затвор. Решението обаче не е окончателно, тъй като произнасянето е едва на първа инстанция. Софийският градски съд определи и че Ковачева трябва да изплати обезщетение на родителите на Никол в размер на 400 хиляди лева.

След присъдата родителите на малката Никол казаха, че ще обжалват решението на съда, защото според тях доживотният затвор е единственото справедливо наказание за Ковачева. Те подчертаха и че в следствие на нанесения побой над дъщеря им, от страна на акушерката, детето им страда от епилепсия и цял живот ще има "белег" от случилото се.

Според представени от семейството експертизи заболяването на Никол не е вродено, а е именно заради получената тежка черепно-мозъчна травма.

Прокурорът по делото пък беше поискал само 12 години затвор за Ковачева. Въпреки това съдът категорично определи 18 г. лишаване от свобода за акушерката.

Днес предстоят пледоариите на страните по делото срещу Ковачева на втора инстанция, а скоро след това се очаква и присъдата на Софийския апелативен съд.