Засилена полицейска охрана по морските курорти в началото на лятото. Около 1000 униформени от цялата страна и от чужбина ще бъдат на морето на смени.

В Слънчев бряг в една от най-охраняваните зони в курорта от началото на лятото плажът и крайбрежната алея са осветени нощем и това дава възможност за пренасочване на патрули във вътрешните алеи. И това лято джебчийското нашествие от цялата страна се очертава най-сериозният проблем в курорта.

Арестът в Слънчев бряг е пълен. Последните задържани – англичанин, буйствал и нападнал полицаи, и джебчийки.

"След като ги освободим, на другия ден пак са навън. Гледат жертвата да е употребила алкохол, да е неадекватна, да не помни. Това се прави с цел да не може впоследствие да се направи разпознаване", обяснява пред bTV Живко Даскалов - директор, РУП – Несебър.

"В пикови моменти се бутат в хората. Професионален инстинкт имаме, личат си на пръв поглед, като ги видим още", споделя Красимир Нанов – велополицай.

Той и Петър от Пазарджик са в първата смяна командировани полицаи. За 12-часовите дежурства навъртат десетки километри на колело. Те са настанени в хотели в района и получават по 20 лева за храна на ден.

"Нощния труд продължава да се заплаща по 25 стотинки на час към настоящия момент, което е обидно ниско, тъй като работата в тъмната част на денонощието е доста тежка", обяснява Петко Радев – нач. група "Охрана на обществения ред" – РУП- Несебър.

От 1 юли в командировка по морето идват и полицаи от чужбина. За първи път това лято ще дежурят патрули от Германия, заедно с техни колеги от Полша, Чехия и Румъния.

Кадър: bTV