В празнични дни клиентите на БДЖ ще могат да пътуват по най-натоварените направления само след предварителна резервация на място, пътниците без резервация ще бъдат връщани. Това обяви пред БТВ изпълнителният директор на БДЖ Владимир Владимиров. Мярката се налага след поредните случаи с препълнени вагони покрай Великден.

Според статистиката от 550 влака препълнени са били 17, като само в 10 е имало проблеми и то само в една част от участъците, каза Владимиров. По думите му БДЖ е било изненадано от наплива на пътници в някои участъци, затова не са предвидили по-големи състави.

"Извинявам се на всички пътници, които са били поставени в такива условия, но по време на празниците пътуват много повече хора, отколкото обикновено, и невинаги можем да се справим с тези ситуации. Затова сега предприемаме няколко краткосрочни мерки и едно дългосрочно решение - закупуването на нови композиции", каза Владимиров.

По думите му генералният проблем е, че в дружеството седем години текат тежки реформии от него са излезли 640 млн. лева за погасяване на задължения и други плащания, а не за инвестиции. "Твърде често сме изненадани от това как хората изведнъж решават да пътуват и не можем да предвидим такова нещо. Има много хора, които идват в последния момент на гарите, те не са направили резервации, нямат предварително закупени билети, но желаят да пътуват", обясни Владимиров.

Затова на следващите празници ще бъдат предприети нови мерки - освен резервациите, правостоящите ще бъдат ограничени до 20 души във вагоните с купета и до 10 души в тези без купета. Продажбата на билети с предварително запазено място за Гергьовден започва на 23 април. Резервацията трябва да се направи предварително на място. Разработва се билетоиздаващата система и в момента се внедрява по доста гари, когато бъде завършена, всичко ще може да се прави онлайн.

Без да се ангажира с твърди срокове, Владимиров изчисли, че до края на мандата на това правителство би трябвало да има модерни мотрисни влакове по релсите на България. По думите му във всички нови влакове ще има и видеонаблюдение.