Питбулът Зарк, който на 14 юли нахапа стопанката си, нейния приятел и треньора, който се занимаваше с него, не е бил изнервен от електрически нашийник, защото такъв не е използван. Пострадалата собственичка на кучетото пък е била предупредена, че животното е склонно към агресия.

Това стана ясно след последните изявления и коментари около съдбата на питбула в социалните мрежи и по медиите.  

"За да спестим бъдещи следващи спекулации - осиновителите на Зарк, с който стана инцидент в неделя, бяха подбрани от нас и бяха предупредени за възможна проява на агресия, тъй като бяхме запознати с предишния му живот и че е нахапал собственичката си. Въпреки риска, те решиха да дадат шанс на Зарк за ново начало и поеха отговорността да се заемат с неговото обучение". Това написаха във Facebook страницата си от "Осинови питбул от приют", които се занимават с разходки на питбулите в приюта за кучета в Горни Богров.

Инцидентът стана на 14 юли в столичния квартал "Бояна". Кучето нахапа стопанката си, приятеля й, както и треньора, който се е занимавал с него. Раните на пострадалата са обработени в "Пирогов" и тя е освободена за домашно лечение.

Треньорът на питбула Лъчезар Планински категорично отрече твърденията, че при работата с кучето е използван електрически нашийник, което е предизвикало агресивната реакция.

"Потърсиха ме за работа с кучето, когато вече няколко пъти имаше случаи на проявена агресия. Проведохме около 4 консултации, след което кучето започна рязко да се подобрява. Стопаните бяха много доволни казаха, че това е коренно различно животно", разказа Планински пред NOVA.

По думите му питбулите се превъзбуждат лесно. Дори първоначалният импулс да е любов, той може да се превърне в агресия, тъй като кучето не се усеща. Кучето е започнало да скача по стопанката си от желание за игра, при което тя казва "не". Въпреки това кучето не се съобразява с командата и продължава да търси любов. Тя отново му казва "не", което води до промяната от превъзбудено състояние към агресия, обясни треньорът.

Нашийникът на животното се е скъсал и така то се е озовало на булеварда. Кучето е прибрано от "Екоравновесие" и отново се намира в приют в София, този път в квартал "Връбница", където управата ще реши каква ще бъде съдбата му. 

Преди това питбулът е прекарал 4 месеца в приюта в Богров. Доброволците заявиха, че в този период кучето не е проявявало агресия, затова и то е било дадено за осиновяване.

"Кучето не е било използвано за боеве. Явно предишната му собственичка не се е погрижила достатъчно добре за възпитанието му, което е допринесло за поведението му", каза по-рано Явор Гечев от "Четири лапи".

"Обръщали сме се със съвети към преприятието за назначаване на треньор, обръщали сме се с молба за съдействие от треньори и организации, занимаващи се с питбули, но за съжаление безуспешно. Единствено Лъчезар се отзова на молбата ни да стане доброволец- треньор в приюта за да работи с проблемните кучета и винаги с отлични резултати", допълват от "Осинови питбул от приют".

Питбулът е подходящ за домашен любимец, ако се гледа, както трябва. Но това важи за всички кучета. Бих посъветвал всеки, който си взема куче, да се запознае с породата. След това да прецени дали е в състояние да се наложи над тази порода. Дори и да я познаваме, пак трябва да сме внимателни, съветва зоопсихологът Александър Георгиев.