Пиян и агресивен мъж вилнял в нощта срещу петък в Спешното отделение на Великотърновската болница, опрял ножица в шията на медицинска сестра и заключил всички врати на спешното, държейки я като заложник. Наложило се охранители да разбият вратата, за да го обезвредят, пише 24 часа

Всичко започнало малко след полунощ след получен сигнал в Спешна помощ за човек, паднал на улицата. Линейка докарала 62-годишният пияница в спешното, той бил целия охлузен и екипът опитал да му окаже помощ, но мъжът започнал да буйства. Отказвал да бъде откаран на рентген и да го изследват на скенер.

"Беше абсолютно неадекватен и проявяваше дива агресия. Крещеше:"Убийци, искам да си ходя!", но нямаше как да го пуснем, защото излизайки на улицата, можеше да го удари кола, или да има вътрешни травми. Той е наша отговорност", разказа пострадалата сестра Красимира Йорданова.

На смяна бил изцяло женски екип – д-р Янева и медицинската сестра Красимира Йорданова. Те потърсили съдействието на полицията. Униформените дошли и помогнали мъжа да бъде завързан на леглото. Това помогнало за укротяването на пияния пациент временно и екипът успял да му сложи абокат и да вземе кръв.

"Пред вратата нямаше други пациенти вече и трябваше да отида до неотложния кабинет на отделението. Оставих пациента сам за няколко минути и изведнъж чух мъжки глас да говори. Отворих вратата, влязох и видях пияния – седнал на бюрото ни, целия в кръв, скочи срещу мен с лекарската ножица и я опря в гърлото ми.

"Изпи ли ми кръвчицата, сега ще те убия", крещеше", връща се в ужаса сестрата. Жената изпаднала в безпомощно състояние, започнала да вика за помощ и се отскубнала от нападателя. Опитала да избяга от отделението, но мъжът бил заключил и трите врати. Стигнала до телефона и в паниката си набрала номера на координационния център на звеното. Тогава охраната на болницата разбила вратата хвърлила се върху неадекватния пациент и го обезвредила.

"Аз бях заложничка на този мъж.В живота си съм преживявала ужасни неща, но за пръв път изпитах такъв шок", допълни Красимира.

С паник бутона било извикано подкрепление от охранителната фирма и полицаи. Оказа се обаче, че мъжът не е арестуван, нито му е съставен предупредителен протокол или акт за хулиганство.

"Поискано е съдействие от охранителите за овладяване на ситуацията, затова полицаите не са взели отношение", обясни говорителят на ОД МВР Марияна Христова.

От болницата ще сезират прокуратурата за нападението срещу медицинския екип.