Панагюрец ругае шефовете си от "Асарел Медет" в нета, печели 14 бона

Уволнен от миннодобивното дружество работник взе реванш в съда

Пазарджик 05.03.2019 14:00 15249 5
Панагюрец ругае шефовете си от

Работник, уволнен за гневни публикации срещу шефовете, е на път да спечели 14 бона. Мъжът работи в миннодобивно дружество "Асарел Медет", а историята е от миналото лято. Тогава в предприятието на посещение дошъл социалният министър Бисер Петков. 

Пред него шефовете се похвалили, че средната заплата в дружеството е два пъти по висока от средната за страната в сектор "Добивна промишленост" и три пъти по-висока от средната за страната изобщо. В социалните мрежи работникът коментирал, че тази сума идва от големите заплати на многото директори в дружеството.

"...Ами така е началниците взимат по 5000 - 6000, работниците по 1000 и средната 3000.…Не ви ли е срам вече господа началници и управляващи…да не говорим за премиите от по 50 000 лева които взимат началниците…Добре, че беше господин Л.Ц. вечна му памет та имаше и за обикновените хора сега всички началници и директори са роднини…90 процента от тях са пълни некадърници крадът, лъжат и сасипват предприятието...", написал недоволният работник във Facebooк, който явно не е силен в правописа.

От ръководството на "Асарел Медет" са преценили, че подчиненият им разпространява конфиденциална информация и уронва доброто име на компанията. Това представлявало нарушение на лично подписана от него на 18 август 2005 г. декларация за конфиденциалност, в която изрично му се забранявало да разпространява размера на трудовото си възнаграждение, както и тези на останалите работници и служители, а също и данни за фонд работната заплата.

Второто нарушение, извършено от работника, според работодателя му, пък било свързано с "уронване на доброто име на предприятието", извършено от него с публикацията в личния му профил и в "Групата на панагюрци" във Facebook.

Така се стига до заповедта за дисциплинарно уволнение от август миналата година. Работникът обаче обжалва пред Районен съд – Панагюрище, но решението на съдия Магдалена Татарева е, че отхвърля иска му за незаконно уволнение и отказва да му бъде заплатено обезщетение за времето, през което е останал без работа.

Следва обжалване пред Окръжния съд в Пазарджик, който обаче е на противоположно мнение. Тричленният състав признава за незаконно и отменя дисциплинарното уволнение на работника от Панагюрище и осъжда "Асарел - Медет" да му заплати обезщетение в размер на 14 334.60 лева за оставането му без работа за период от шест месеца. Дружеството ще трябва да възстанови и разноските на работника в размер на 650 лева.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

Изпрати новина