В чужбина отказват лечение на български деца заради опасения кога ще си получат парите от НЗОК. Пред БНР Пенка Георгиева, председател на Пациентски организации "Заедно с теб", разказа за случая на 5-годишно дете със сърдечни проблеми. Детето е кандидатствало за лечение в университетска болница в Кьолн, откъдето обаче получава отказ. Друг пример е 9-годишният Стефан, на който също е отказано лечение - този път от Румъния.

Семейството на Стефан след отказа за лечение в Румъния: Това се дължи българската Здравна касаРодителите обаче са категорични, че не искат да емигрират, особено насилствено.

"Лично изисках директорът на Фонда да изпрати едно писмо до управителя на НЗОК, да даде обяснение защо университетска болница в Германия отказва да работи с формуляр S2, издаден от НЗОК. То е ясно защо - защото имаме прекалено много просрочия", коментира Георгиева в предаването "Преди всички".

От Пациентски организации предупреждават за това от 2-3 месеца, когато стана ясно, че Фондът ще бъде закрит и ще премине към НЗОК. Чужди болници често предпочитат да лекуват децата чрез Фонда, а не чрез Касата, защото нямат доверие в нея. 

Георгиева добави, че това недоверие на болниците се наблюдава от доста време. Тя подчерта, че е задала редица въпроси до премиера и очаква отговори.

Георгиева очаква и проблеми с лечението на децата с левкемия: "Освен лечението на деца в чужбина, ние плащаме на около 30 деца медикаментите в България - за лечение на тежки онкологични заболявания. Тези деца няма да могат да получат своите лекарства. Това са медикаменти, които не са регистрирани и Касата не може да плаща, затова ги плаща Фондът. Това е абсурдно. Медицинските изделия, които плащаме за нашите деца в чужбина, също ги няма в позитивната листа на НЗОК".

Пенка Георгиева пита какво ще правят всички тези болни деца и техните семейства, след като Фондът бъде закрит.

"В такъв нормативен хаос се вкара д-р Дечо Дечев (управител на Националната здравноосигурителна каса), че нямам обяснение защо го направи. Единственият полезен ход в момента е Фондът да остане да работи, както досега", каза тя.