На 81-годишна възраст си отиде телевизионната легенда Величко Скорчев, който ще остане в историята като първия водещ на сутрешен тв блок в България. Скръбната вест съобщи БНТ, където той беше едно от емблематичните лица.

На 18 септември 1990 година в национален ефир прозвуча сигналът на воденото от него сутрешно предаване "Добър ви ден".

Скорчев работи 25 години в БНТ, още 10 посвещава отново на телевизията, но в "7 дни".


Той е роден в Карнобат. Завършил е история и археология и в началото на кариерата си бил учител. След дипломирането го изпратили по разпределение в момчилградското село Подкова. Там преподавал на бавноразвиващи се деца. „После работих в Инвестиционна банка и 5 години във в. „Икономически живот“. Отдаваше ми се писането и така станах журналист“, разказва тв легендата. В БНТ се издигнал до заместник главен редактор на „Международна политика“.

До последно Величко Скорчев остана твърд противник на гостуването на политици в сутрешните блокове. Ето какви доводи изнесе той при интервюто си пред БНТ по случай своя 80-годишен юбилей:

" ... По принцип не приемам политика в сутрешните блокове по простото обяснение... Кои са зрителите сутрин? Това са пенсионери, деца, които са следобед на училище, безработните и младите майки. Младите майки намаляват. Сутрешните блокове какво дават на тези зрители? Започва денят им с политика... и след това викаме: ама те - нервни... Ами нервни са..."

Приживе Скорчев винаги е изтъквал огромната заслуга за появата на „Добър ви ден“ в ефир на Кеворк Кеворкян. По онова време бащата на "Всяка неделя" бил програмен директор на БНТ.
„Извика ме в петък и каза, че в сряда тръгва предаване „Добър ден“. Искаше в понеделник сутринта да му докладвам как ще изглежда това предаване. Аз си представях всички телевизионни центрове да участват с включвания на живо. Занесох му концепцията и той я одобри. Казах му обаче, че няма водещ. „Като няма, ти ще си“, отвърна Кево. В сряда стартирахме и от Националното радио веднага поставиха въпроса за името ни. Защо е „Добър ден“, след като и в БНР има предаване, което се казва така. Тогава Кеворкян се усмихна и отсече: „Добре де, нашето ще е „Добър ви ден“, връща лентата назад Скорчев.

Сред перипетиите, за които той често сладкодумно разказваше, беше и за една реч на Тодор Живков. 

Тато произнесъл слово на съвещание на международен форум за европейска сигурност в Хелзинки. На телевизионния запис обаче се загубил звукът за 3 минути. „Живков се върна още същия ден в София и вечерта събрал семейството си пред телевизора. Искал да видят какво е казал в Хелзинки. Тогава зет му и ексшеф на БНТ Иван Славков се обадил: „Хубаво си говорил там, ама 3 минути от речта ти са без звук“. Тази новина доста разстроила Тато.


Междувременно Скорчев проучил, че телевизията на ГДР разполага с губещите се 3 минути. Осигурил трасе от Източна Германия и немците му изпратили записа. „Буквално няколко минути преди да започне излъчването на Живковото слово, ние прибавихме онова, което липсваше. У дома си Живков гледал със съзнанието, че няма да види цялата си реч. Накрая се изненадал приятно, че всичко е наред“, разправя Величко.

Скорчев не криеше критичното си отношение към наследниците си в студиата:

"За 20 години българската журналистика, и специално телевизионната, не откърми един Тома Томов, един Димитър Езекиев, един Дмитрий Иванов. Как може?!"

Важното за Величко е да предаде позитивното си отношение към живота и на зрителите. А най-голямото щастие за него е, когато разбира, че млад човек решил да сложи край на живота си, намира сили да живее след като гледа предаването.


Неотдавна дъщеря му Лора Скорчева, която също е журналист, разкри кои три най-важни неща е научила от баща си - "Бъди себе си, не лъжи и коренопреклонно уважавай зрителя".