От днес Националният рамков договор за 2018 година влиза в сила. В него се предвижда здравната каса да плаща средно с около 10% повече за клиничните пътеки.

В рамковият договор за 2018 г. реалното увеличение е над 150 млн. за медицински дейности. В болнична помощ са увеличени цени на 136 клинични пътеки и една амбулаторна процедура, а в извънболнична има повишение на цени и обеми за профилактика и деспансеризация, рехабилитация, за имунизации, както и за капитацията на общопрактикуващите лекари.

Значително увеличение на отпусканите финанси ще има при пътеките за рехабилитация и долекуване. Според специалистите „този договор е по-добър от миналогодишния". 

„В тазгодишния НРД за медицински дейности, приоритетна тежест е дадена на майчинското и детското здравеопазване, както и на ражданията“, коментират от съсловната организация.

„По-голямата част от предложенията на БЛС бяха взети предвид и включени в НРД 2018 г, а те категорично ще надградят миналогодишният рамков договор и ще успокоят значително системата“, коментира д-р Венцислав Грозев, председател на съсловната организация. Той допълни, че БЛС е коректен партньор и коректив в преговорите и ще взаимодейства активно с НЗОК, тъй като в рамковия договор са заложени текстове за взаимно обсъждане на всички методики и указания.

„Заедно, с общи усилия ще се опитаме да предотвратим бъдещи трусове в системата, така че парите, отредени за лечение на пациенти, да не се разпиляват по други направления“, коментира министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Относно последните проблеми, които разтърсиха здравния сектор, министърът на здравеопазването коментира, че задълженията НЗОК към чужди здравни фондове по никакъв начин няма да повлияят на параметрите на НРД 2018.