От днес стартира Национална кръводарителска кампания – "В кръвта ти е да спасяваш животи". Тя ще се проведе в национален мащаб в общо 11 града.

На 11 март (днес) желаещи могат да дадат кръв и да се включат в кампанията в Пазарджик. На 13 март, тя ще се проведе в София, на 14 март в Благоевград, на 14-15 март в Панагюрище, на 15 март в Пловдив и Дупница, на 15-16 март в Стара Загора, на 16 март във Велико Търново и Кърджали, на 17 март в Свищов и на 22 март във Варна.

Кампанията е организирана от 21 Ротаракт клуба (част от семейството на Ротари Интернешънъл) и доброволци от БЧК.

Мотиви на кампанията:
– Обществото да бъде информирано за ползите от кръводаряването и амбицира хората да дарят кръв за първи път.
– Все повече хора да спасяват животи като даряват кръв, защото всички знаем колко малко резерви на кръв има, когато има нуждаещ се.
– Да информира обществото за полезните и здравословни фактори на кръводаряването (част от тях вижте по-долу).

Здравословни фактори:
– Предотвратява появата на хемохроматоза.
– Поддържа здраво сърце и черен дроб.

Всеки между 18 и 65 години може да дари.

Каква е процедура за даряване на кръв?

Попълва се въпросник относно вашето здравословно състояние.

Следват: Преглед и личен разговор с лекар.

Предварително изледване на кандидат кръводарителя - вземат се няколко капки кръв от пръста за експресно определяне на кръвна група и хемоглобин. Ако хемоглобинът е под 125 г/л за жените и под 135 г/л за мъжете, кръводаряването не се разрешава.

Кръводаряване - количеството на дарената кръв е между 405 и 450 мл. Сакът, в които тя се събира, има специален разтвор с обем 63 мл. Той подържа живота на кръвните клетки и благодарение на него кръвта и кръвните съставки запазват лечебните си качества в срок до 36 дни.

Важно: Ако по време на кръводаряването дарителят се почувства зле, процесът на кръвовземане се преустановява. В този случай дарената кръв няма качества да се прелее на пациент, но не се изхвърля. Използва се за производство на кръвни продукти с определен лечебен ефект.

Твоята кръв ще възстанови количеството си за едно денонощие, а качеството – за 3-4 седмици, но ти ще си спасил човек!

Повече подробности може да откритете тук.

Стани кръводарител!