140 знамена на училища бяха осветени по време на тържествената церемония за 140-годишнината от обявяването на София за столица. Традицията води началото си още от Възраждането. Преди това беше отслужена специална служба в храм „Света София“ от Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийска митрополия. 
 
В 11 часа започна освещаването на знамената в присъствието на столичния кмет Йорданка Фандъкова, просветният министър Красимир Вълчев, депутати и общински съветници.
 
Към годината на обявяването ѝ за столица София наброява едва 12 хиляди жители и 3 600 къщи, имал десет хана и две училища. Днес вече е 15-и по големина град в Европа с близо два милиона население.  
За празника софиянци и посетители на града ще могат да се качат на ретро трамвай, който ще обиколи за 2 часа няколко спирки в София. Той ще тръгне в 16 часа от пл. "Възраждане" през бул. "Христо Ботев", пл. "Македония", бул. "Мария Луиза" - Централна гара и обратно. Вътре ще ги очаква и приятна изненада - ч. Актьори от театър "Сириус" ще представят куклени етюди и игри с пътниците в трамвая.

По повод годишнината, общинските музеи ще са с вход свободен - Регионален исторически музей - София, Софийската градска художествена галерия, Парк-музей "Врана", както и зоологическата градина. 

В 18 часа в "Ларгото" ще започне концерт на Софийския духов оркестър, а след залез - в 20:30 часа празнични илюминации на площад "Княз Александър I".