Бившият депутат от Реформаторския блок и зъболекар Валентин Павлов беше осъден на три години затвор условно за смъртта на 14-годишния Алекс, който почина през 2016 година след пълна упойка. Това реши Софийският градски съд, като Павлов е лишен и от правото да управлява професията зъболекар за пет години. С условни присъди са и съпругата на Павлов - Венета Павлова, която е управител на клиниката, и анестезиологът Йоанна Филипова.

Обвинителният акт беше внесен в съда в началото на юни 2017 година. Решението подлежи на обжалване или протест, съобщава в. "Сега". Случаят е от 2016 годиниа, когато 14-годишният Алекс И. отива в клиниката на Павлов "ЕО Дент", но след поставяне на упойка състоянието му се влошава и той почива в "Пирогов". Според прокуратурата случаят е убийство при немарливо изпълнение на задължения.

Разследващите са установили, че Павлов е насрочил операцията под пълна упойка, без да се консултира с анестезиолог предварително. "Клиниката не разполага с логистична и материална обезпеченост за въвеждане на пациентите под обща интубационна анестезия, в случай че възникне усложнение от някакъв вид", твърдят от държавното обвинение. Освен това според разследващите и родителите на момчето не са били достатъчно информирани за самата операция и рисковете от нея.

След интервенцията състоянието на пациента се влошило - момчето вдигнало висока температура, получило тахикардия и дишало трудно. Според обвинителния акт става дума за малигнена хипертермия - изключително рядко заболяване, което не може да се открие, докато не се прояви, и за което родителите не знаели.

За подобно усложнение е имало информация в листовката на продукта, с който момчето е поставено под упойка. Пациентът е можело да бъде спасен, ако лекарите му бяха дали дантролен натрий, твърдят от прокуратурата. Този препарат обаче не е бил наличен в клиниката. Медицинският екип е чакал около час, преди да транспортира пациента в "Пирогов" с частна линейка, която нямала достатъчно оборудване.