Наводнението във варненския квaртал "Аспарухово" през 2014 г. е предизвикано от природен феномен. Той се е проявил в резултат на специфично съчетание на климатични и ландшафтни, както и антропогенни фактори.

Това заяви на брифинг окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров, предаде Радио "Фокус" - Варна. Анализът е направен чрез изготвената по воденото досъдебно призводство ситуационна експертиза. Тя е направена от шестима специалисти от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и БАН. Тази експертиза е въз основа на личния оглед на експертите, събраните доказателства по делото и резултатите от предишни експертизи.

Чавдаров припомни, че Варненската окръжна прокуратура води досъдебно производство за установяване на причините и обстоятелствата, при които на 19 юни 2014 г. загинаха 13 български граждани в резултат на наводнението на кв. "Аспарухово". Към момента по досъдебното производство са събрани над 70 тома доказателства, разпитани са над 90 свидетели и са изготвени няколко експертизи.